Valgdag i Likud flyttet

Statsminister Ariel Sharon har laget en plan for å skille israelerne og palestinerne. Hensikten er å forhindre terrorangrep. Vi omtaler dette i andre nyhets- og bakgrunnsmeldinger.

Planen innebærer at israelerne skal trekke seg ut av nesten hele Gaza. Det vekker sterk storm i Sharons eget Likud-parti, hvor mange tradisjonelt har vært positivt innstilt til bosetninger. Men Likud er i utgangspunktet et lite religiøst parti, så de sterkeste forkjemperne for bosetningene sokner til partier lenger til høyre.

Sharon var redd for ikke å få flertall av Likuds sentralkomite og blant medlemmene av Knesset. Han gjorde derfor noe som ligner på det vi i Norge har gjort med EU-saken: Han bestemte at det skal være folkeavstemning. Men ikke i hele folket slik som i Norge, bare blant de ca. 200.000 betalende Likud-medlemmene. Folkeavstemningen skal derfor ikke avgjøre hvordan Knesset skal stemme, bare gi råd til hvordan Likud-partiet skal forholde seg.

– Sharon vet at dersom han får med Likud-partiet, vil han ha et stort flertall bak seg, fordi Arbeiderpartiet støtter Sharon i denne saken.

Medlemsavstemningen var først fastsatt til 29. april. Men dagen førte til en storm i Likud: Det israelske basketball-laget Maccabi Tel Aviv skal ha en viktig kamp i en europeisk turnering den dagen! Så valget ble flyttet. Først tenkte man å flytte det til 28. Men det er en viktig festdag for druserne, og det er tusenvis av drusiske medlemmer i Likud. Det endte derfor med at dagen ble fastsatt til søndag 2. mai. Det er helligdag bare for de kristne, og det er nok få kristne medlemmer av Likud.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelJeg har vært 100% Israel-venn
Neste artikkel20.196 mennesker har fallt i kamp
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise