Valgdag i Likud flyttet

Statsminister Ariel Sharon har laget en plan for å skille israelerne og palestinerne. Hensikten er å forhindre terrorangrep. Vi omtaler dette i andre nyhets- og bakgrunnsmeldinger.

Planen innebærer at israelerne skal trekke seg ut av nesten hele Gaza. Det vekker sterk storm i Sharons eget Likud-parti, hvor mange tradisjonelt har vært positivt innstilt til bosetninger. Men Likud er i utgangspunktet et lite religiøst parti, så de sterkeste forkjemperne for bosetningene sokner til partier lenger til høyre.

Sharon var redd for ikke å få flertall av Likuds sentralkomite og blant medlemmene av Knesset. Han gjorde derfor noe som ligner på det vi i Norge har gjort med EU-saken: Han bestemte at det skal være folkeavstemning. Men ikke i hele folket slik som i Norge, bare blant de ca. 200.000 betalende Likud-medlemmene. Folkeavstemningen skal derfor ikke avgjøre hvordan Knesset skal stemme, bare gi råd til hvordan Likud-partiet skal forholde seg.

– Sharon vet at dersom han får med Likud-partiet, vil han ha et stort flertall bak seg, fordi Arbeiderpartiet støtter Sharon i denne saken.

Medlemsavstemningen var først fastsatt til 29. april. Men dagen førte til en storm i Likud: Det israelske basketball-laget Maccabi Tel Aviv skal ha en viktig kamp i en europeisk turnering den dagen! Så valget ble flyttet. Først tenkte man å flytte det til 28. Men det er en viktig festdag for druserne, og det er tusenvis av drusiske medlemmer i Likud. Det endte derfor med at dagen ble fastsatt til søndag 2. mai. Det er helligdag bare for de kristne, og det er nok få kristne medlemmer av Likud.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelJeg har vært 100% Israel-venn
Neste artikkel20.196 mennesker har fallt i kamp
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise