Et stort flertall i Israel støtter en varig

Når løsninger på konflikten mellom Israel og araberne drøftes, er en tostatsløsning en sentral mulighet. Det betyr at Israel oppgir kontrollen over det meste av Vestbredden (nøyaktige grenser må avtales) og hele Gaza, og at palestinerne får en stat der.

MIFF har en rekke ganger fortalt at et stort flertall av jødene i Israel støtter en tostatsløsning i prinsippet, men bare hvis det er et ledd i en ekte, varig fred hvor det også er plass for en stat med jødisk flertall.

På MIFFs debattforum er vi blitt utfordret av en Israel-venn på hvorvidt dette faktisk stemmer. Han har i den forbindelsen presentert to meningsmålinger. Den første ble foretatt 9. februar 2009, altså noen få dager etter at Gaza-krigen var over.

Spørsmålet respondentene fikk seg forelagt, var om de støttet en tostatsløsning i lys av erfaringene fra tilbaketrekningen fra Gaza (som førte til at Hamas fikk makten i Gaza og terror-rakettene har regnet), Libanon-krigen sommeren 2006 og krigen mot Hamas (som da altså nettopp var avsluttet). Det ligger altså den klare forutsetningen i spørsmålet at den palestinske staten vil kunne ruste opp og drive terror og annen krig mot Israel.

Under disse betingelsene er 51 % imot, 32 % for en palestinsk stat. Altså et stort flertall imot. Det stemmer godt med det bildet vi i MIFF har gitt.

Den andre meningsmålingen er foretatt i mai 2009. Så vidt jeg kan se av artikkelen som gjengir den, spurte man respondentene om de går inn for den tostatsløsningen som USA støtter. USAs nåværende administrasjon (og den forrige) har vel ikke kommet med noen detaljert oppskrift på hvordan denne freden skal være, og særlig ikke for hvilke betingelser som må oppfylles i forhold til anti-terror-tiltak og avrustning for at den skal tre i kraft.
Grunnlaget er altså noe tåkete.

Selv på en slik uklar bakgrunn støtter 58 % av de israelske jødene en tostats-løsning, 37 % er imot. Holder vi utenfor de 5 % som ikke har mening om saken, er tallene 61 % og 39 %. Det bekrefter at et stort flertall av jødene i Israel støtter en tostatsløsning i prinsippet. Av Likud-velgerne støtter 42 % en tostatsløsning på dette uklare grunnlaget, 52 % er imot (45 og 55 % av dem som har mening).

Jeg kan ikke vise til noen konkret undersøkelse for følgende. Men jeg husker at en rekke ganger gjennom årene har ca. 70 % av jødene i Israel støttet en tostats-løsning hvis man kan vite at det fører til ekte fred. Det er et meget naturlig tall på bakgrunn av de to målingene vi nettopp har sett på.

Alle ansvarlige israelere går inn for begrensninger i suvereniteten til en eventuell palestinsk stat, særlig på det militære feltet. Israel kan ikke risikere at det plutselig står en stor iransk hær utenfor Jerusalem.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelFlyktninggrupper
Neste artikkelHamas: – Dubai-drapsmenn trolig arabere
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise