Hva skjer dersom Israel oppgir Golan?

Hva vil Syria gjøre dersom Israel oppgir kontrollen av Golan-høydene?

Hva vil Syria gjøre dersom Israel oppgir kontrollen av Golan-høydene?

Guy Bechor i Yedioth Aharonoth gir følgende svar i en artikkel 23. mai:

Fase 1
Omkring en million syrere vil straks bosette seg på Golan-høydene. Syrerne mener at omkring hundre tusen innbyggere flyktet ut fra området i forbindelse med krigen i 1967. I dag utgjør disse flyktningene, med sine etterkommere, omkring en halv million mennesker. Myndighetene i Damaskus har allerede lovet økonomisk støtte til alle syrere som vil bosette seg på Golan-høydene.

Det var denne metoden syrerne brukte for å ta kontroll i Libanon, påpeker Bechor. Da den syriske hæren ble tvunget til å trekke seg tilbake, lot syrerne 800.000 arbeidere være igjen. De arbeider i Libanon, men overfører sine lønninger til Syria. På denne måten har Syria fortsatt kontroll i Libanon, til tross for tilbaketrekningen. Andre steder i verden ville syrerne blitt omtalt som “bosettere”. Israel har ikke lov til å gjøre det samme, men hvis Syria gjør det, er det tilsynelatende ok.

Fase 2
Bosetting av hundretusenvis av syrere på Golan vil deretter gjøre det mulig for Bashar Assad å etablere en “motstandsbevegelse” mot Israel. Offisielt vil han selvsagt hevde at han ikke har noen forbindelse med terroren som kommer til å bli rettet mot Galilea-regionen og resten av Nord-Israel fra Golan, men i praksis vil syriske etterretningsoffiserer gjøre som de vil. De har god erfaring i å spre terror og indre uro i Libanon, påpeker Bechor. Hvorfor vil de ikke gjøre det samme mot Israel?

Fase 3
Alawite-regimet til Assad vil bli styrtet av radikale islamister. Det muslimske brorskap er på fremmarsj, og Al-Qaida har allerede avsagt en dødsdom over Bashar Assad fordi han har forbindelser med Israel og slår ned på radikale islamister med hard hånd.

Så snart Assad er borte, vil militante islamister strømme fritt inn i området fra Iran, Afghanistan og andre områder. Livet i Nord-Israel vil bli et mareritt, men situasjonen kan ikke reverseres. Fra å være en relativt folketomt område vil Golan-høydene nå være hjem til en million nidkjære syrere.

Sinai-halvøya er så stor at situasjonen der alltid er reversibel. Ved fronten mot Jordan gav ikke Israel opp noe, og på den palestinske front kan landet alltid ta tilbake hvilket område som helst. Men med Syria vil situasjonen bli annerledes. Fra å være en tom buffersone vil Golan-høydene bli en overbefolket anti-Israel region flere generasjoner inn i framtiden. Fra å være en strategisk verdi for Israel, vil Golan-høydene bli en byrde på toppen av alle de andre. Våre framtidige generasjoner vil ikke tilgi dem som oppgir Golan, avslutter Bechor.

 

 

Forrige artikkelIranerne er sjokkerte over våre samtaler med Syria
Neste artikkelVil møte Benjamin Netanyahu
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.