Ber verden anerkjenne Golan som israelsk

Etter å ha styrt området i 50 år mener president Reuven Rivlin det er på tide å sette strek.
Israels president Reuven Rivlin besøkte soldater på Golanhøyden tidligere i år. (Foto: Mark Neyman/GPO)
Israels president Reuven Rivlin besøkte soldater på Golanhøyden tidligere i år. (Foto: Mark Neyman/GPO)

Mens Israel markerer 50-årsjubileet for deres militære seier på Golan under Seksdagerskrigen, går president Reuven Rivlin ut og ber det internasjonale samfunnet om å anerkjenne Israels kontroll over området. Rivlin mener høydedraget er helt essensielt for den jødiske stats overlevelse, skriver avisen Times of Israel.

– Verdens nasjoner må formelt anerkjenne Golan som en integrert del av Israel og at området er avgjørende for vårt folks overlevelse. Golan er strategisk viktig for statens Israels evne til å beskytte sin eget folk, sier den israelske presidenten.

Israel fikk kontroll over Golan da de syriske styrkene ble jaget ut av området for 50 år siden. Golan er aldri blitt formelt annektert, men i 1981 ble det innført israelsk lov der. Det gjorde i realiteten at området ble en del av Israel.

Rivlin mener at i lys av de regionale utfordringene, som den pågående borgerkrigen i Syria, er det vanskelig å argumentere mot at Golan er strategisk viktig for Israel. Tidligere var det debatt om hva man skulle gjøre med Golan, men nå er de fleste i Israel enige om at området må forbli på israelske hender.

For skulle Golan igjen falle på syriske hender, vil alle som bor i Galilea-regionen nord i Israel være innenfor rekkevidden til syrisk artilleri.

– Jeg lover Galilieas innbyggere at de aldri skal bli utsatt for intensjonene og våpnene til et regime som massakrer sitt eget folk, sier en fast bestemt president.

Også statsminister Benjamin Netanyahu har sagt at Israel aldri vil gi fra seg kontrollen over Golan. Han mener området nå tilhører Israel og at en tilbaketrekking vil gjøre at islamistiske ekstremister får kontrollen over området.

– Golan vil alltid forbli under israelsk suverenitet. Vi vil aldri forlate dette området. Det er vårt. Hvis ikke vi er her, så vil radikal islam være her, og vi forstår alle konsekvensen av det, fortalte Netanyahu tidligere i måneden.

Før den syriske borgerkrigen mente enkelte at Israel måtte vurdere å trekke seg ut av Golan for å oppnå en fredsavtale med Syria. De to landene er fortsatt formelt i krig. Men på grunn av den syriske borgerkrigen og den uoversiktlige situasjonen som har oppstått i nabolandet er det få som mener det fortsatt er aktuelt.

Statsminister Benjamin Netanyahu på omvisning på Golanhøyden. (Foto: Kobi Gideon/Flickr)
Statsminister Benjamin Netanyahu på omvisning på Golan. (Foto: Kobi Gideon/Flickr)

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise