USA vil anerkjenne israelsk suverenitet over Golan

Etter over 50 år under israelsk kontroll vil USA omsider anerkjenne Golan som israelsk.

Benjamin Netanahu besøkte i mars Golan sammen med den amerikanske republikanske senatoren Lindsey Graham (t.v) og USAs ambassadør til Israel David Friedman (t.h.). Temaet for besøket var anerkjennelse av israelsk suverenitet over området. Torsdag 21. mars bekreftet Donald Trump at USA vil anerkjenne Golan som israelsk. (Foto: Amos Ben Gershom/GPO)
Benjamin Netanahu besøkte i mars Golan sammen med den amerikanske republikanske senatoren Lindsey Graham (t.v) og USAs ambassadør til Israel David Friedman. Temaet for besøket var anerkjennelse av israelsk suverenitet over området. Torsdag 21. mars bekreftet Donald Trump at USA vil anerkjenne Golan som israelsk. (Foto: Amos Ben Gershom/GPO)

Torsdag 21. mars kom det en dramatisk Twitter-melding fra USAs president Donald Trump. I meldingen skrev den amerikanske presidenten at etter 52 år er det på tide at USA fullt ut anerkjenner Israels suverenitet over Golan.

«Dette har stor strategisk og sikkerhetsmessig betydning for staten Israel og for regionens stabilitet», skrev Trump til sine 60 millioner følgere på Twitter.

Israel tok kontroll over det strategisk viktige høydedraget i forbindelse med Seksdagerskrigen i 1967. I 1981 ble området i realiteten annektert av Israel, men annekteringen har aldri blitt anerkjent av verdenssamfunnet. At USA nå vil anerkjenne området som israelsk markerer et stort skifte i amerikansk politikk. Avgjørelsen hylles av stort sett hele det politiske spekteret i Israel.

– I en tid hvor Iran forsøker å bruke Syria som en plattform for å utslette Israel, kommer president Trump med en modig anerkjennelse av israelsk suverenitet over Golanhøydene. Tusen takk president Trump, sier Israels statsminister Benjamin Netanyahu, som ringte og takket Trump personlig.

Trumps Twitter-melding kom samtidig som USAs utenriksminister Mike Pompeo besøkte israelske politikere i Jerusalem. Der sa han dette:

– Trump besluttet i kveld å anerkjenne dette hardt tilkjempede området, dette viktige stedet, som en suveren del av staten Israel, sa Pompeo.

Israel var tidligere i diskusjoner med Syria om å returnere Golan i bytte mot fred, men etter den syriske borgerkrigen og iransk forankring i landet er ikke dette lenger en aktuell politikk. Området er svært viktig for å kunne forsvare Israel mot angrep ifra nord. Da Golan var under syrisk kontroll ble området brukt til å skyte mot israelske bønder og kibbutzer i Nord-Israel.

Norge har varslet at de ikke kommer til å følge etter USA. Dermed blir det ingen anerkjennelse av israelsk suverenitet fra norsk side, skriver NTB.

– Norge har aldri anerkjent Israels krav på de syriske Golanhøydene, og denne posisjonen ligger fast, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Forrige artikkelStorbritannia vil stemme imot alle anti-israelske resolusjoner i FNs omstridte menneskerettighetsråd
Neste artikkelHer ble boikott av israelske bosetninger begravd
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.