Fakta om Hamas

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Hamas har hele tiden vært skeptisk til Barak. Han har en lang historie i terror og ekstremisme, sier de, og mener at utviklingen etter hvert har gitt dem rett. Mange palestinere, ikke bare Hamas, sier i dag at forskjellen mellom Barak og Netanyahu ikke er stor.

Hamas driver en omfattende virksomhet av mange slag. De driver barnehjem, velferdstiltak for eldre og andre svake grupper, utdanning, politisk aktivitet og noen ganger “militære aktiviteter”, inkludert selvmordsbomber. At det ikke har vært noen store “operasjoner” i på lenge, skyldes først og fremst sikkerhetssamarbeidet mellom Israel, det palestinske styret og USA. Flere forsøk på terror-angrep er blitt stanset.

En annen faktor er at det ikke er et så veldig godt klima blant palestinerne for å drive “aktivisme”. Palestinske ungdommer flest vil ikke gjøre noe som ødelegger muligheten for dem til å få jobb i Israel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange av medlemmene er mest interessert i økonomi.
Hamas oppfatter ikke “fredsprosessen” som særlig viktig. Forhandlingene foregår, slik Hamas ser det, mellom en sterk part (Israel) og en svak part (palestinerne), som må ta det lille de kan få.

Det er ikke forhandlinger mellom likeverdige parter. Hamas tror ikke palestinerne vil få sine krav m.h.t. Jerusalem, bosetninger, flyktninger og grenser oppfylt. “Fredsprosessen” gjorde ikke slutt på den israelske okkupasjonen, men førte til at den ble omstrukturert. Det palestinske området ble delt i kantoner, små områder med israelsk kontroll over de mellomliggende landområdene. Og i sikkerhetsspørsmål begynte det palestinske styret å opptre på Israel vegne (med å forhindre og til dels straffe terror og terrorforsøk).

For Hamas er det ikke så viktig om den palestinske staten kommer om 2 eller 10 år, og det gjør liten forskjell hvem som er statsminister i Israel. Men før eller siden vil muslimene seire, og jødenes stat vil bli fjernet.

Lederen i Hamas, sjeik Ahmed Yassin, foreslo for noen år siden en våpenhvile: Israel skulle trekke seg ut av Gaza, Vestbredden og Øst-Jerusalem. Som motytelse skulle Hamas suspendere (innstille midlertidig) sine “militære angrep”.

Men det er ingen klar kommandokjede i Hamas. Noen ganger er planleggingen til terror-angrep foretatt i nabolandene, noen ganger foregår det lokalt. Derfor kan ingen egentlig love at det ikke skal bli flere aksjoner.

Ifølge en israelsk ekspert er den beste måten Israel kan behandle Hamas på å la det palestinske styret og Jordan behandle organisasjonen.

Artikkelen ble første gang publisert i Midtøsten i fokus, nr. 1/2000.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Forrige artikkelJødene i arabiske land
Neste artikkelFlyktningene fra 1948
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no