Operasjonen er over, krigen fortsetter

– Selv om Gaza-operasjonen kanskje er over, fortsetter krigen mellom Israel og Hamas, skriver Yaakov Katz, militærkorrespondent i Jerusalem Post.

MIFF trenger flere medlemmer for å bekjempe Israelhat og jødehat. Klikk her og bli medlem gratis ut året.

– Selv om Gaza-operasjonen kanskje er over, fortsetter krigen mellom Israel og Hamas, skriver Yaakov Katz, militærkorrespondent i Jerusalem Post. I en analyseartikkel vurderer han om Israel har klart å oppnå sine tre uttalte mål med Gaza-operasjonen – svekke Hamas, gjenopprette Israels avskrekningsevne og endre sikkerhetssituasjonen i Sør-Israel. Hamas er svekket Det er helt klart at Israel har lykkes med å svekke Hamas i løpet av de tre siste ukene. Regjeringsbygg og administrasjonskontorer er fullstendig ødelagt, og de fleste av gruppens langtrekkende raketter er ødelagt. Mer enn 200 bygninger som tilhørte militære ledere i Hamas er ødelagt. Bygningene var ikke bare boliger, men fungerte også som kommandosenter, våpenlagre og treningssenter.

Katz skriver at over to tusen mål er bombet i løpet av Gaza-operasjonen. Av de 1300 drepte palestinerne antar IDF at ca. 75 prosent var væpnede menn. Opp imot 300 tunneler for våpensmugling skal være ødelagt på grensen mellom Gaza-stripen og Egypt.

I løpet av hele operasjonen fulgte IDF den amerikanske militærdoktrinen “rask dominans”, som innebærer overveldende militær makt. IDF tror Hamas ble overrasket fire ganger under operasjonen: Først da Israel bombet over 110 mål på mindre enn 30 minutter i to separate angrepsbølger 27. desember. Nær 250 palestinere ble drept.

Den andre overraskelsen var intensiteten og militærkraften som IDF brukte, noe som har forårsaket ødeleggelser uten sidestykke på Gaza-stripen, den tredje beslutningen om å sette i gang bakkeoperasjon 3. januar og den fjerde var den ensidige våpenhvilen.

Katz mener IDFs sørkommando, luftforsvaret og sikkerhetstjenesten Shin Bet har samarbeidet utmerket i løpet av operasjonen. Informasjon som ble samlet av bakkestyrkene ble raskt fulgt opp av presise luftangrep.

Avskrekningsevne gjenopprettet? Det er mer uklart hvorvidt Israels avskrekningsevne med dette er gjenopprettet. IDF tror, på bakgrunn av avlytning av kommunikasjon mellom Hamas-ledere og annen etterretning, at Hamas nå forstår at de ikke kan fortsette rakettangrepene mot Israel. – Tiden vil vise om dette er tilfelle. Mange israelere er skeptiske, skriver Katz. Forsvarssjef Gabi Ashkenazi liker å minne folk om at Israel er blitt holdt ansvarlig både for ødeleggelsen av en syrisk atomreaktor og drapet på Hizbollahs militære leder i Damaskus, uten at det har kommet noe militært svar fra Syria eller Hizbollah. Dette tar Ashkenazi som et bevis på Israels kraftfulle militære avskrekningsevne.

Vil ny våpensmugling bli forhindret? Det tredje målet er det aller vanskeligste å vurdere. Sikkerheten for innbyggerne i Sør-Israel, som har levd under trussel av raketter og granater i årevis, er ikke bare avhengig av de siste tre ukers krigføring, men hva Egypt, USA og EU gjør for å stanse våpensmuglingen til Hamas i de kommende uker og måneder.

Katz mener det vil ta lang tid før samarbeidsavtalen som er inngått med Washington om bekjempelse av våpensmugling får noen praktisk betydning. Det gjenstår også å se hva Egypt vil gjør.

– Til syvende og sist kan Israel, som vanlig, bare stole på seg selv. Israelske myndigheter må være konsekvente når de sier at de ikke lenger vil tolerere rakettangrep fra Gaza. Dersom Israel tillater at angrepene og smuglingen fortsetter, vil den siste Gaza-operasjonen bare bli et nytt kapittel i krigen mellom Israel og Hamas, avslutter Katz.

Forrige artikkelIDF vil forlate Gaza raskt dersom Hamas ikke angriper
Neste artikkelDere kunne gått dypere inn i Gaza
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -