Opptil 700 Hamas-menn drept under Gaza-krigen

Det er ikke så viktig for Hamas å lyve om sine dødstall i Gaza-krigen lenger. Goldstone-rapporten er ferdig og Israel har høstet kraftig fordømmelse. Nå gjelder det for Hamas å fortelle hvor mange av sine egne de mistet, så ingen tror at de ikke gjorde en skikkelig innsats under krigen. 1. november ble Fathi Hamad, innenriksminister for Hamas-regjeringen på Gaza-stripen, intervjuet av London-avisen Al-Hayat. Intervjuet ble også publisert i Hamas-organet Felesteen på Gaza-stripen. - Det har blitt sagt at folket ble skadet av krigen, men er ikke Hamas en del av folket? Det er et faktum at på den første dag av krigen angrep Israel politihovedkvarteret og drepte 250 medlemmer av Hamas og andre grupper. I tillegg ble 200-300 operative fra al-Qassam brigadene og 150 sikkerhetspersonell drept, og resten var fra folket, sa Hamad. Ifølge disse tallene var opptil 700 av de drepte under Gaza-krigen medlemmer av Hamas-bevegelsens egne militære styrker, andre terrororganisasjoner eller sikkerhetsstyrkene (som Hamas ser på som en integrert del av sitt eget militære apparat). Dette stemmer godt med israelske tall. IDF har lenge hevdet 609 av de drepte tilhørte Hamas eller sikkerhetsstyrkene, og 100 tilhørte andre terrororganisasjoner. Totalt lister IDF opp 709 stridende av totalt 1166 drepte (omkring 60 prosent). Like etter Gaza-krigen hevdet Hamas-talsmann Abu Obeida at kun 48 medlemmer av al-Qassam brigadene var drept i kampene. Han hevdet også at 80 israelske soldater var drept og 980 skadet. I virkeligheten var 10 israelske soldater drept. Tallene skulle røpe noe om Obeidas forhold til sannheten. 20. juni 2010 innrømmet Khaled Mashaal, politisk leder for Hamas i Damaskus, at al-Qassam brigadene og politistyrkene til Hamas hadde mistet "400 martyrer". Mashaal kom nærmere sannheten, men underdrev nok en del. Palestinian Centre for Human Rights hevder at bare 236 av totalt 1417 drepte var stridende. Det er slike tall mange i Norge ennå tror på. Det er slike tall som la grunnlaget for myten om en brutal massakre på sivilbefolkningen på Gaza-stripen. Hamas forsøkte å skjule sine tap under Gaza-krigen. Hensikten var å hindre demoralisering og å styrke det falske bildet av at Israel med overlegg rettet sine militære aksjoner mot sivilbefolkningen. I etterkant måtte også tallene holdes lave, for å bevare myten om "seieren" til Hamas. Denne uken fortalte Hamas for første gang sannheten, etter at de har fått intern kritikk fra mindre islamistiske grupper som mener Hamas er for lite ivrige i sin jihad.

Det er ikke så viktig for Hamas å lyve om sine dødstall i Gaza-krigen lenger. Goldstone-rapporten er ferdig og Israel har høstet kraftig fordømmelse. Nå gjelder det for Hamas å fortelle hvor mange av sine egne de mistet, så ingen tror at de ikke gjorde en skikkelig innsats under krigen.

1. november ble Fathi Hamad, innenriksminister for Hamas-regjeringen på Gaza-stripen, intervjuet av London-avisen Al-Hayat. Intervjuet ble også publisert i Hamas-organet Felesteen på Gaza-stripen.

– Det har blitt sagt at folket ble skadet av krigen, men er ikke Hamas en del av folket? Det er et faktum at på den første dag av krigen angrep Israel politihovedkvarteret og drepte 250 medlemmer av Hamas og andre grupper. I tillegg ble 200-300 operative fra al-Qassam brigadene og 150 sikkerhetspersonell drept, og resten var fra folket, sa Hamad.

Ifølge disse tallene var opptil 700 av de drepte under Gaza-krigen medlemmer av Hamas-bevegelsens egne militære styrker, andre terrororganisasjoner eller sikkerhetsstyrkene (som Hamas ser på som en integrert del av sitt eget militære apparat).

Dette stemmer godt med israelske tall. IDF har lenge hevdet 609 av de drepte tilhørte Hamas eller sikkerhetsstyrkene, og 100 tilhørte andre terrororganisasjoner. Totalt lister IDF opp 709 stridende av totalt 1166 drepte (omkring 60 prosent).

Like etter Gaza-krigen hevdet Hamas-talsmann Abu Obeida at kun 48 medlemmer av al-Qassam brigadene var drept i kampene. Han hevdet også at 80 israelske soldater var drept og 980 skadet. I virkeligheten var 10 israelske soldater drept. Tallene skulle røpe noe om Obeidas forhold til sannheten.

20. juni 2010 innrømmet Khaled Mashaal, politisk leder for Hamas i Damaskus, at al-Qassam brigadene og politistyrkene til Hamas hadde mistet «400 martyrer». Mashaal kom nærmere sannheten, men underdrev nok en del.

Palestinian Centre for Human Rights hevder at bare 236 av totalt 1417 drepte var stridende. Det er slike tall mange i Norge ennå tror på. Det er slike tall som la grunnlaget for myten om en brutal massakre på sivilbefolkningen på Gaza-stripen.

Hamas forsøkte å skjule sine tap under Gaza-krigen. Hensikten var å hindre demoralisering og å styrke det falske bildet av at Israel med overlegg rettet sine militære aksjoner mot sivilbefolkningen. I etterkant måtte også tallene holdes lave, for å bevare myten om «seieren» til Hamas.

Denne uken fortalte Hamas for første gang sannheten, etter at de har fått intern kritikk fra mindre islamistiske grupper som mener Hamas er for lite ivrige i sin jihad.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelHvorfor israelerne har gått til høyre
Neste artikkelIsrael bedre enn Danmark og Finland
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise