Skrekkregimet til Hamas

Menneskerettighetssituasjonen for innbyggerne på Gaza-stripen var bedre under israelsk okkupasjon enn dagens situasjon under Hamas-styre, sier en menneskerettighetsaktivist til journalist Mitchell Prothero, Beirut-korrespondent for avisen The National i De forente arabiske emirater (UAE).
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

– Okkupasjonen hadde i det minste en positiv effekt ved å føre det palestinske folket sammen, i stedet for å splitte dem. Jeg frykter nå at vi ser en systematisk innsats fra Hamas og deres religiøse støttespillere på å blande seg i alle deler av samfunnet, sier den anonyme kilden. Han frykter for livet, og føler seg truet både av Fatah og Hamas. Når journalisten spør ham om situasjonen var bedre under israelsk okkupasjon, svarer han: “Hvorfor tror du jeg ba deg om å ikke bruke navnet mitt? Ja, hundre prosent ja.”

– Tortur er et kronisk problem her og på Vestbredden, sier han også.
Abu Mohammed, en sekulær forretningsmann med nære familiebånd til topper i Fatahs gamle sikkerhetsstyrker, sier det slik: “Vi er under okkupasjon. Etter at Hamas tok makten, trodde folk det kunne bli bedre dersom religiøse folk hadde ansvar for pengene, at sikkerheten ville bli bedre og korrupsjonen skulle ta slutt. Men de er like korrupte. Dersom du ikke er i Hamas, får du ikke noe. Dersom noen gjør noe som helst, blir du arrestert, torturert eller drept. Akkurat som med israelerne. Bortsett fra at jødene alltid gir deg en advokat.”

Norske medisiner misbrukt
Prothero publiserte sin reportasje fra Gaza 17. september. Han nevner en del om situasjonen på Gaza-stripen som er gitt omfattende dekning i norske medier, men får fram også en rekke andre viktige poeng som passer dårlig i bildet de fleste norske redaksjoner ønsker å tegne av området.

Prothero har snakket med en lang rekke kilder, blant annet Abu Musab, en ledende kommandant for Islamsk Jihad i Rafah-området. Musab kritiserer Hamas for korrupsjon og fordi de nekter andre islamistiske grupper å gjennomføre væpnede angrep mot Israel.

– Hamas er like store tyver som Dahlan, mener Musab. Fatah-toppen Dahlan var Gazas sterke mann helt fram til 2007, da Hamas tok makten fra Fatah-styrkene i et blodig kupp.
– Det er ingen regjering i Gaza. Vi er under okkupasjon av Israel og Hamas, sier Musab.

Da Prothero var på besøk, hadde Musab nylig hatt en opplevelse som illustrerer korrupsjonen til Hamas. Han hadde vært på apoteket for å kjøpe antibiotika til sønnen. Medisinpakken var stemplet med teksten: “En gave fra det norske folk. Ikke for gjensalg.”

– Jeg kjøpte akkurat dette fra et Hamas-kontrollert apotek her i Rafah, forteller Musab.

– Jeg måtte gå til et Hamas-apotek for å være sikre på at pillene ikke er falske eller laget av dårlig materiale i Egypt. Dersom du ønsker virkelig medisin, må du kjøpe den nødhjelpen som Europa sender oss.

Hamas ansvarlig for krigen
De siste årene har populariteten til Hamas sunket kraftig blant befolkningen på Gaza-stripen. Abu Saba, som er en politisk analytiker, mener det er selvforskyldt, og han gir to hovedforklaringer.

I november 2007, noen måneder etter Hamas-kuppet, ble det avholdt en demonstrasjon av Fatah-tilhengere til minne om Yasser Arafat og i protest mot menneskerettighetsbrudd fra Hamas.

– Det var den største protesten i Gazas historie, større enn de største protestene under intifadaen. Situasjonen kom ut av kontroll da Hamas-politiet beordret alle til å gå hjem, forteller Saba. Konfrontasjonen førte til en arrestasjonsbølge som fortsatt pågår. Hamas arresterer og trakasserer Fatah-tilhengere i Gaza. Fatah arresterer og trakasserer Hamas-tilhengere på Vestbredden.
Den andre forklaringen til Saba er hvordan Gazas befolkning ser på Gaza-krigen.

– Da krigen brøt ut holdt folk sammen for å overleve, men etter krigen mener de fleste at det var Hamas som hadde utløst den [med å gjenoppta rakettangrep]. Folket holdt sammen for å gi inntrykk av at hele folket var offer for invasjonen, slik vi var. Men de siste 18 månedene har Hamas falt og falt i oppslutning, sier Saba.

Hamas har full kontroll
Mkhaimer Abu Sada jobbet for Fatah før Hamas-kuppet. De fleste av hans kolleger, som ikke ble drept eller lemlestet av Hamas, flyktet fra området. Abu Sada ble tilbake, og nå er han “uavhengig politisk analytiker”.

– Hamas har total kontroll på Gaza-stripen, påpeker Abu Sada.

– I 2006, da de begynte å ta over, hadde de mellom fem og seks tusen væpnede menn. Nå har de minst 25.000 ansatte i sine departement som opptrer som politi, sikkerhets- og etterretningstjenester. I tillegg kommer 10.000 medlemmer av Izzedine al Qassam brigadene [den væpnede fløyen til Hamas]. (…) Amerikanerne, israelerne og Fatah kan ganske enkelt ikke akseptere det enkle faktum at inntil videre er det absolutt ingen måte at noen kan nedkjempe Hamas, sier Abu Sada.

Forsvarer våpenhvile
Prothero intervjuet også Hamas-menn, tidligere “motstandskjempere” i Izzedine al Qassam brigadene som nå er offiserer i politistyrkene. Moataz Deeb al Khalidi, tidligere en apoteker om dagen og terrorist om natten, innrømmer at det er vanskelig for Hamas å kombinere sine to mål: Vellykket islamistisk styre som skaper tillit blant innbyggerne og motstandskamp mot Israel. Det er på grunn av de store interne utfordringene, at Hamas har valgt å opprettholde en “under bordet” våpenhvile med Israel, forteller han.

– Vi trenger tid til å vise hvordan vår regjering kan være, sier han.

Misfornøyde islamister
Den største trusselen mot Hamas-regimet er nok ikke at Fatah skal ta tilbake makten med våpen.
– Dersom vi hadde lagt planer mot Hamas hadde vi blitt massakrert på fem minutter, sier Abu Nizar, en tidligere tjenestemann i Fatahs sikkerhetsstyrker.

Nizar peker ut de mindre, islamistiske gruppene som den største trusselen mot Hamas.

– De mener Hamas ikke er islamistiske nok, fordi de deltok i valg godkjent av Israel, de har ikke innført sharia-lov og de stanser militante fra å angripe israelske mål. (…) De kan ikke utfordre Hamas ennå. Men du kan ikke holde dem nede for alltid. De vil aldri akseptere Hamas-styre, men Hamas forsøker å blidgjøre dem med å forby kvinner fra å røke shisha og andre moralske lover. Men vi vet det aldri nytter å gjøre kompromisser med al-Qaida-typer, de vil bare kreve mer og mer inntil de en dag vil ha støtte til å kaste Hamas ut. Akkurat slik som det skjedde med Fatah, bare det nå vil bli verre for oss alle, sier Nizar.

Prothero avslutter sin reportasje med å beskrive et besøk til en leir for væpnede medlemmer av Islamsk Jihad i Zeitoun-bydelen. Der møter han en ung gutt som skal ha blitt arrestert av Hamas og holdt fengslet i 22 dager fordi han forsøkte å angripe israelske mål.

– De slo meg hver dag, og da de løslot meg, måtte min far og jeg skrive under på et papir som sa at dersom jeg angriper Israel igjen, skylder jeg Hamas 22.000 dollar eller de vil drepe meg, sier gutten.

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise