Dødelig selskap

I dag presenterer Ship to Gaza Norway hvilke norske passasjerer de vil sende med “Stay Human” Freedom Flotilla 2 i sommer.

Den norske gruppen er i dødelig selskap.

– Vi er ikke redd for å dø som shaheeds [islamistiske martyrer], erklærte IHH-leder Bülent Yildrim i en tale i Alanya 7. april. Den tyrkiske organisasjonen IHH er en hovedaktør i den nye Gaza-flåten, og de planla og ledet den voldelige konfrontasjonen med israelske soldater i mai 2010.

Den norske gruppen blir alibi for politiske mål som står fjernt fra de humane og fine ord som de selv prøver å pakke prosjektet inn i. – Dette er et strålende initiativ som står hundre prosent i humanismens og medmenneskelighetens tegn. Lidelsene i Gaza må ses uavhengig av stormaktspolitikken rundt; menneskene som lever på den smale stripen må ikke forbli gisler for politiske prosjekter som ikke er deres egne, sier Thomas Hylland Eriksen, professor i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo til Ship to Gaza Norways nettside.

Men hva sier Yildrim? For IHH-lederen handler Gaza-flåtene ikke bare om å oppheve sjøblokaden av Gaza, slik at Hamas-regimet fritt kan importere terrorvåpen til bruk mot sivile israelere. Han har større mål.

– Vi vil ikke trekke oss tilbake før “vi fullfører vår reise til Al-Aqsa [moskeen]”, sa Yildrim i sin tale. For å få fram det politiske målet om ødeleggelse av Israel enda tydeligere, erklærte Yildrim: “Vi har bare et problem, viruset som blir kalt zionisme.” Yildrim er personlig venn av Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan. Hele Gaza-flåten er i svært stor grad en del av stormaktspolitikken, til tross for Hylland Eriksens fantasier. Det er sannsynlig at flåten neppe vil starte før siste del av juni, fordi arrangørene ønsker å avvente parlamentsvalget i Tyrkia.

Hva Gaza-flåten handler om Nordmannen Espen Goffeng var passasjer på skipet Mavi Marmara i mai 2010, da skipet ble bordet av israelske marinesoldater. I høst fortalte han sin versjon av hendelsen i boken Dødelig farvann.

Allerede før flåten seilte mot Gaza, stilte Goffeng seg spørsmålet: “Vil alle 600 [passasjerer ombord på Mavi Marmara] greie å oppføre seg dersom Israel angriper?” Sammen med dine medpassasjerer spekulerte han i om Israel “rett og slett” ville velge å skyte dem i senk. – Men ingen av oss ser på det som noen reell fare, så den muligheten eliminerer vi fort, skriver Goffeng.

Det skulle vise seg at en rekke IHH-aktivister ville dø som martyrer, og provoserte fram en dødbringende konfrontasjon med israelske soldater. På de fem andre skipene i konvoien gikk bordingen for seg uten betydelig vold.

I Goffengs bok blir det avslørt hva Gaza-flåten i første omgang handler om: “Egypt eller Israel skal ikke få bestemme hva slags varer som når frem til Gaza – det skal palestinerne som bor der.” Med andre ord: Det antisemittiske, nazi-inspirerte Hamas-regimet skal fritt få bestemme hvilke typer våpen de skal importere.

 

Forrige artikkelSyrisk opposisjon ber verden om hjelp
Neste artikkelSeksåring skutt av syriske styrker
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.