Huskeliste for flåteaktivistene

Syv norske politiske aktivister skal denne uken delta i en internasjonal flåte som prøver å bryte blokaden av Hamas-regimet på Gaza-stripen.

Her følger en huskeliste til Stine R. Håheim (stortingsrepresentant Ap), Bjørn O. Olsen, Mina Boldermo Eriksen, Grete Soleng, Torstein Dahle (tidligere leder i Rødt), Aksel Hagen (stortingsrepresentant SV) og Tove Henny Lehre.

“Ingenting” kommer til å stanse dem
Delegasjonsleder Torstein Dahle trenger aller først en personlig påminnelse. “Kommer vi oss fra land, er det en stor seier. Da er det ingenting som er mellom oss og Gaza,” sier han til Bergens Tidende.

Dahle trenger tydeligvis å bli påminnet om nærværet til den israelske marinen, som opprettholder en fullt lovlig sjøblokade av Gaza-stripen. Tre korvetter, ti rakettskip, tre ubåter og et ukjent antall patruljebåter og støtteskip er kanskje “ingenting” i Dahles øyne, men en betydelig del av disse skipene kommer i hvert fall til å plassere seg mellom flåten og stranden på Gaza-stripen. Israel kommer ikke til å la noen skip bryte blokaden av Gaza-stripen, gjorde statsminister Benjamin Netanyahu klart søndag.

Dersom flåteledelsen igjen velger å ignorere tilbudet om å gå til havn i Ashdod for kontroll av lasten, kommer utfallet til å bli som i mai 2010 – israelske styrker må ta fysisk kontroll over skipene. Dahle vil komme til å oppleve at dette “ingenting” som er mellom ham og Gaza-stripen, utrolig nok, stanser ham og tar fram ham gleden over å bli omfavnet av antisemittiske Hamas-ledere på stranden.

Blokaden er lovlig
Jeg vil minne dere alle om at det er krigstilstand mellom myndighetene som kontrollerer Gaza-stripen og Israel. Det gjør blokaden lovlig i seg selv. Göran Lysén, som er professor emeritus i folkerett, slår fast at Israel på denne bakgrunn også harrett til å gripe inn i internasjonalt farvann mot skip som har uttrykt intensjon om å bryte sjøblokadenDen samme vurderingen gjør den norske forskeren Cecilie Hellestveit, som er ekspert på folkerett og Midtøsten.

Risikerer lite
Dere trenger nok neppe å bli minnet om hva som skjedde ombord på Mavi Marmara 31. mai 2010. Men en vesentlig detalj kan det være greit å minne om: Det var ikke én eneste vestlig eller arabisk person blant aktivistene som ble skadet eller drept i konfrontasjonen. Dette bekrefter at volden ble planlagt og satt i gang av en separat gruppe tyrkiske aktivister. Flere av disse var nok i flokken som sang islamistiske krigssanger i forkant av bordingen.

Dersom dere fra Norge holder dere til den annonserte ikke-volds linjen, risikerer dere neppe mer enn noen dagers fengsel og røff behandling fra unge, usikre israelske vakter, samt ti års innreiseforbud til Israel. Jeg vil tro dere neppe er blant dem som legger påskeferiene til Eilat eller Galilea uansett, så dette tapet kan dere kanskje bære?

Forrige artikkelIsraelsk mann nesten lynsjet i Issawiya
Neste artikkelRegjeringen vil stanse Gaza-flåten
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.