– Tyrkia og Egypt forent mot Syria og for palestinerne

Erdogan (bildet) og Morsi ber Russland, Kina og Iran trekke tilbake sin støtte til Bashar Assad-regimet i Syria og sier de vil stå sammen mot israelsk “statsterrorisme”.

Tyrkias statsminister Receo Tayyip Erdogan. (Foto: UNAOC)
Tyrkias statsminister Receo Tayyip Erdogan. (Foto: UNAOC)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Forholdet mellom Egypt og Tyrkia på den ene siden og Syria på den andre, tilspisser seg ytterligere. Egypts president Mohammed Morsi besøkte søndag Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan i Ankara. Der styrket de sine felles interesser, samtidig som de rettet kraftig kritikk mot Syria-president Bashar Assads regime og Assads støttespillere. Begge talte også ved Rettferdighets- og utviklingspartiets markering av tiårsjubileum i Ankaras regjeringskorridorer.

– Hendelsene i Syria er århundrets tragedie. Vi vil være på det syriske folks side helt til blodbadet stanser, det onde regimet er fjernet og det syriske folk oppnår sine rettigheter, sa Morsi.

Støtter palestinerne
På sin side rettet Erdogan kritikken mot Russland, Iran og Kina, for sin støtte til Assad-regjeringen i konflikten.

– Vi ber Russland, Kina og Iran: Vær så snill å tenk gjennom deres standpunkt på nytt. Historien vil ikke tilgi dem som stod sammen med hjerteløse regimer, hevdet han.

En annen person på talerlisten var Hamas-leder Khaled Mashaal, som skrøt uhemmet av Egypts nye president.

– Under Morsis lederskap har våre palestinske brødre på Gaza-stripen og i alle andre palestinske byer kunnet puste lettere, sa Mashaal.

Imot Israels “statsterror”
Både Erdogan og Morsi lovet at de ville støtte palestinerne i kampen mot Israels “statsterrorisme”, melder Ha’aretz.

– Vi kan aldri nøle med å gi en hjelpende hånd til folket på Gaza-stripen, våre naboer og brødre, samt innbyggerne på Vestbredden og palestinerne over alt, sa den egyptiske presidenten.

Kalte Israel okkupert område
En av Morsis nærmeste medarbeidere, rådgiver Mohammed Saif Al-Dawla, avslørte i et intervju med Al-Youm A-Sabi søndag hva hans egentlige holdning til Israel er.

– Det finnes et land ved Egypts østlige grense kalt det okkuperte arabiske Palestina. Dette vil være dets navn inn til verdens undergang, som et nasjonalt prinsipp og en historisk sannhet, sa Al-Daiwa på spørsmål om Egypts relasjoner til Israel.

Videre hevdet han at da Camp David-avtalen ble undertegnet i 1979, ble Israels sikkerhet prioritert høyere enn Egypts nasjonale sikkerhet.

Etter at Mohammed Morsi ble valgt til president har han ikke brukt navnet Israel noen gang i offentlig sammenheng, ifølge israelsk utenrikstjeneste.

Forrige artikkel– Verden ler av Netanyahus skisser
Neste artikkel– Vi lider på grunn av våre arabiske brødre
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no