Ban fordømmer rakettangrep mot Sør-Israel

160 raketter og granater på tre dager fra Gaza-stripen. FNs generalsekretær ber Israel “vise tilbakeholdenhet”. Utenriksminister Espen Barth Eide mener “rakettangrepene er helt uakseptable”, men ber Israel gjøre mottiltak som er “proporsjonale”.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon oppfordrer Israel til å vise
FNs generalsekretær Ban Ki-moon oppfordrer Israel til å vise "tilbakeholdenhet", etter at 160 raketter og granater fra Gaza-stripen har haglet ned over landet de siste tre dagene. (Foto: UN Photo)

Ban Ki-moon uttalte seg om den spente situasjonen langs grensen mellom Israel og Gaza-stripen mandag. Siden lørdag har 160 raketter fra Hamas og Islamsk Jihad blitt avfyrt mot israelske mål. Ban fordømte palestinske rakettangrep mot sivile israelske mål, men ba også Israel vise tilbakeholdenhet.

– Generalsekretæren gjentar sitt krav om en umiddelbar stans i de grusomme rakettangrepene fra militante palestinere, som rammer Israel. Han fordømmer disse handlingene på det sterkeste. Begge sider burde gjøre alt for å unngå eskalering og respektere sine forpliktelser under internasjonal lov, om å beskytte sivile til enhver tid, heter det i en uttalelse fra FNs generalsekretær.

Også Norges utenriksminister Espen Barth Eide kom med en uttalelse om situasjonen i Sør-Israel og Gaza-stripen mandag ettermiddag.

– Den økende voldsbruken er svært bekymringsfull og jeg oppfordrer alle parter til å avstå fra nye voldshandlinger, sa Barth Eide i en pressemelding.

– Israel har rett til å leve innenfor trygge rammer og til å forsvare eget land og befolkning. Rakettangrepene mot det sørlige Israel er helt uakseptable. Samtidig må mottiltak være proposjonale og skille mellom stridende og sivile.  Nå må begge parter avstå fra ytterligere eskalering slik at voldspiralen stanses og  ikke flere menneskeliv går tapt. Hendelsene er dypt tragiske for alle dem som er rammet. Slike hendelser er også ødeleggende for muligheten til å finne en varig løsning på utestående politiske spørsmål mellom israelere og palestinere. Norge støtter det egyptiske arbeidet om å få til en våpenhvile, sa Eide.

Conrad Myrland bidro til denne artikkelen.

Forrige artikkelTerroren fra Gaza fortsetter
Neste artikkelOverrekkelse av fortjenestemedalje til Trond Ali Linstad utsatt på ubestemt tid
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no