Braksuksess av luftstyrkene – så hva skjer nå?

Luftforsvarets aksjoner på Gaza det siste døgnet har vært ekstremt vellykkede, mener Mitch Ginsburg i Times of Israel. Han tror Hamas er så ydmyket at de aldri vil akseptere en våpenhvile nå.
Israelske Apache-helikoptre på øvelse i Hellas. (Illustrasjon: IAF)
Israelske Apache-helikoptre på øvelse i Hellas. (Illustrasjon: IAF)

«Operasjon Forsvarssøyle» har IDF kalt den pågående aksjonen mot Hamas og de andre terrorgruppene på Gaza-stripen. Operasjon har rent militært sett åpnet med en braksuksess. Øverstkommanderende for Hamas-regimets væpnede styrker, Ahmed Jabari, er blitt satt ut av spill. Det samme har det store flertallet av mellomdistanserakettene i terrorgruppens arsenal, raketter som kunne truet Tel Aviv og det sentrale Israel, skriver Mitch Ginsburg i Times of Israel.

Hamas har forsøkt å skjule sine mest avanserte raketter og deres avfyringsbatterier under bakken. Israel må ha gjennomført et svært bra etterretningsarbeidet i forkant når luftstyrkene kunne lykkes med å slå ut dette arsenalet i løpet av få minutter.

Fire klare punkter
Forsvarsminister Ehud Barak klargjorde fire mål ved innledningen av denne operasjonen. Israel ønsker å:

– Styrke det militære avskrekkelsesmomentet.
– Utarme og forstyrre rakettarsenal til Hamas.
– Påføre Hamas og andre terrorgrupper alvorlige krigssår.
– Redusere skaden på den israelske hjemmefronten.

Ginsburg skriver at alle de tre første av disse målene allerede er oppnådd. Hamas er fullstendig knust allerede før deres krigføring har kommet skikkelig i gang, noe som gjør at de taper ansikt overfor innbyggerne på Gaza-stripen.

– Hamas vil definitivt gjøre alt i sin makt for å sikre at det fjerde punktet ikke blir oppnådd [av Israel], for å i det minste ha én seier å vise til folket på Gaza, skriver han.

Hva vil skje?
Som følge av den enorme suksessen IDF har hatt i innledningen av Operasjon Forsvarssøyle, er det vanskelig å se hva Israel vil foreta seg av aksjoner de nærmeste dagene. Men Hamas vil kanskje reagere noe mer forutsigbart, påstår han ved å henvise til en uttalelse fra tidligere Shin Bet-kommandør Yisrael Hasson.

– Det første Hamas vil gjøre er å søke hevn, sa Hasson i et intervju med Hæren Radio etter likvideringen av Jabari onsdag ettermiddag. Hamas vil la det regne med raketter inn i Israel.

Deretter, i neste fase, vil Hamas fortsette å krige med det de har. Etter den knusende starten på denne krigsliknende situasjonen med Israel, har de ikke råd til å bli oppfattet som svake. Hasson mener det er svært lite sannsynlig at Hamas ber om en våpenhvile i nær framtid.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise