Braksuksess av luftstyrkene – så hva skjer nå?

Luftforsvarets aksjoner på Gaza det siste døgnet har vært ekstremt vellykkede, mener Mitch Ginsburg i Times of Israel. Han tror Hamas er så ydmyket at de aldri vil akseptere en våpenhvile nå.

Israelske Apache-helikoptre på øvelse i Hellas. (Illustrasjon: IAF)
Israelske Apache-helikoptre på øvelse i Hellas. (Illustrasjon: IAF)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

“Operasjon Forsvarssøyle” har IDF kalt den pågående aksjonen mot Hamas og de andre terrorgruppene på Gaza-stripen. Operasjon har rent militært sett åpnet med en braksuksess. Øverstkommanderende for Hamas-regimets væpnede styrker, Ahmed Jabari, er blitt satt ut av spill. Det samme har det store flertallet av mellomdistanserakettene i terrorgruppens arsenal, raketter som kunne truet Tel Aviv og det sentrale Israel, skriver Mitch Ginsburg i Times of Israel.

Hamas har forsøkt å skjule sine mest avanserte raketter og deres avfyringsbatterier under bakken. Israel må ha gjennomført et svært bra etterretningsarbeidet i forkant når luftstyrkene kunne lykkes med å slå ut dette arsenalet i løpet av få minutter.

Fire klare punkter
Forsvarsminister Ehud Barak klargjorde fire mål ved innledningen av denne operasjonen. Israel ønsker å:

– Styrke det militære avskrekkelsesmomentet.
– Utarme og forstyrre rakettarsenal til Hamas.
– Påføre Hamas og andre terrorgrupper alvorlige krigssår.
– Redusere skaden på den israelske hjemmefronten.

Ginsburg skriver at alle de tre første av disse målene allerede er oppnådd. Hamas er fullstendig knust allerede før deres krigføring har kommet skikkelig i gang, noe som gjør at de taper ansikt overfor innbyggerne på Gaza-stripen.

– Hamas vil definitivt gjøre alt i sin makt for å sikre at det fjerde punktet ikke blir oppnådd [av Israel], for å i det minste ha én seier å vise til folket på Gaza, skriver han.

Hva vil skje?
Som følge av den enorme suksessen IDF har hatt i innledningen av Operasjon Forsvarssøyle, er det vanskelig å se hva Israel vil foreta seg av aksjoner de nærmeste dagene. Men Hamas vil kanskje reagere noe mer forutsigbart, påstår han ved å henvise til en uttalelse fra tidligere Shin Bet-kommandør Yisrael Hasson.

– Det første Hamas vil gjøre er å søke hevn, sa Hasson i et intervju med Hæren Radio etter likvideringen av Jabari onsdag ettermiddag. Hamas vil la det regne med raketter inn i Israel.

Deretter, i neste fase, vil Hamas fortsette å krige med det de har. Etter den knusende starten på denne krigsliknende situasjonen med Israel, har de ikke råd til å bli oppfattet som svake. Hasson mener det er svært lite sannsynlig at Hamas ber om en våpenhvile i nær framtid.

Forrige artikkelBakgrunn om Ahmed Jabari
Neste artikkelTre israelere drept i rakettangrep
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no