Svært lave sivile dødstall på palestinsk side

Til tross for flere hundre israelske bombetokt over Gaza-stripen er kun 40 palestinere drept, mindre enn halvparten av dem sivile, de første fire døgn av operasjonen. Dette sier mye om hvordan Israel retter angrepene mot militære mål, og med ytterst stor presisjon.

God etterretning har gjort at Israel har kunnet sette en stor del av den mest truende rakett-kapasiteten til terrororganisasjonene på Gaza-stripen ut av spill onsdag ettermiddag.
God etterretning har gjort at Israel har kunnet sette en stor del av den mest truende rakett-kapasiteten til terrororganisasjonene på Gaza-stripen ut av spill onsdag ettermiddag.

I løpet av de fire dagene Operasjon Forsvarssøyle har vart, er 40 palestinere drept, ifølge det palestinske kilder melder lørdag kveld. De samme kildene hevder at minst 17 av de 40 døde var sivile.

Noen kommentarer fra oss:

Med andre ord færre enn halvparten. Det er en langt lavere andel sivile enn det som er i andre kriger.

Ellers viser dette igjen hvor relativt forsiktig Israel fører sin krigføring. Vi snakker her om en krig, hvor en av verdens sterkeste militærmakter er aktør, og hvor motparten har mistet 10 mennesker per dag i gjennomsnitt.

I løpet av de siste 25 årene er ca. 8.000 palestinere drept av israelske styrker i ulike sammenhenger, de fleste stridende. Dette tilsvarer omkring 1 person per døgn. De er drept fordi Hamas og andre palestinske terrorgrupper forlanger å få føre krig mot Israel.

De siste 62 årene er omkring 11 millioner muslimer drept i kriger og terror på verdensbasis, de fleste i konflikt med andre muslimer. Dette tilsvarer 486 drepte per døgn. Tallene avslører alt om moralen til dem som ensidig fordømmer Israel og ser på den jødiske staten som det største problemet for verdensfreden.

 

Hamas vil ikke ha våpenhvile

Nestlederen i Hamas, Abu Marzouq avviste fredag 16. november 2012 muligheten for en våpenhvile med Israel, ifølge det palestinske nyhetsbyrået Ma’an. Han sa: “Mange tar til orde for våpenhvile, men det vil ikke bli med det første.”

På samme måten fortalte talsmann for Hamas, Sami Abu Zuhri, at Hamas har avvist henvendelser fra “en rekke meglere” som har tilbudt å forhandle fram en slutt på fiendtligheten. Han sa at Hamas ikke tror at Israel mener det alvorlig med å oppnå en våpenhvile.

En annen ledende representant for Hamas, Ahmad Yousef, sa til Ma’an at ledelsen i Egypt ikke lenger tror at Israel vil holde seg til en våpenhvile, melder Times of Israel.

 

Ingen planer om å avsette Hamas

Utenriksminister Avigdor Lieberman sa fredag kveld at Israel ikke har noen planer om å fjerne Hamas-styret i Gaza. Han sa det slik ifølge Jerusalem Post: “Vi overveier absolutt en bakke-operasjon. Men jeg tror at det blir den neste regjeringen som må avgjøre om vi skal avsette Hamas.”

 

Statistikk dag 3, fredag 17.11.12

IAF traff 238 mål på Gaza-stripen fredag, den 3. dagen i Operasjon forsvarssøyler.

I alt traff 105 raketter Israel. I tillegg skjøt Iron Dome-systemet ned 99 raketter. Det ble altså skutt 204 raketter mot Israel, ifølge Jerusalem Post.

 

Valget utsettes?

Miljøminister Gilad Erdan sa i et foredrag at om krigshandlingene i Gaza varer mye lenger, blir det umulig for partiene å gjennomføre primærvalg. Da må også selve valget utsettes.

Andre tar til orde for at valget må holdes som planlagt, melder Yedioth Aharonoth.

Forrige artikkelObama og Netanyahu samtalte om Gaza-situasjonen
Neste artikkelBergens Tidende med avisdebatt mellom Kåre Willoch og Jan Benjamin Rødner
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no