Hvorfor angrep Israel fjernsynsantenne?

Israel har angrepet en rekke mål på Gaza-stripen som Geneve-konvensjonen i utgangspunktet beskriver som ikke-militære. Men dersom fienden bruker disse bygningene i militært øyemed, blir de likevel regnet som legitime mål.

En Hamas-politistasjon i Gaza by, som ble rammet av IDF under Den første Gaza-krigen i 2008/2009. (Foto: Kim Elliot)
En Hamas-politistasjon i Gaza by, som ble rammet av IDF under Den første Gaza-krigen i 2008/2009. (Foto: Kim Elliot)

Reaksjonene har ikke latt vente på seg, etter at Israel angrep Hamas’ hovedkvarter i Gaza by, en fjernsynsstasjon og en Hamas-politistasjon. Men juridisk korrespondent i Jerusalem Post, Yonah Jeremy Bob, forklarer hvordan IDF har tenkt rent juridisk i disse sakene.

Bruker politiet i strid
Vanligvis regnes politiet som en slags intern bevæpnet styrke, som ikke har noe med utøvelsen av den militære makt å gjøre. Men det finnes en rekke eksempler på at Hamas regner sine politistyrker som en integrert del av “militæret” under de krigene de fører mot Israel. Selv på bekostning av offentlig orden på Gaza, mener Bob.

Politistasjonen IDF skal ha bombet denne gang, skal også ha vært et lager for håndgranater og anti-stridsvognvåpen. Dermed ble også stasjonen i seg selv et legitimt militært mål, dersom israelsk etterretning kunne bevise at Hamas-politiet fortsatt ble benyttet på denne måten.

Når det gjelder hovedkvarteret til Hamas, eller andre politiske bygninger som IDF har angrepet i denne omgang, sier Bob at slike bygninger ofte kan brukes til militær planlegging. Den samme regelen gjelder da også her.

Medieoppfordring til vold
Når det gjelder mediebygningene Israel har angrepet, er dette et juridisk minefelt. Men juristen henviser til folkemordet i Rwanda i 1994, da en radiostasjon for hutu-folket oppfordret til drap på tutsier og informerte ofte om hvor en kunne spore dem opp. Da kan en argumentere for at mediene ble brukt til å oppfordre befolkningen til voldsbruk. Det er et argument som i aller høyeste grad kan trekkes inn i forhold til Hamas.

Søndag angrep IDF en fjernsynsantenne til en lokal stasjon for SkyNews Arabia og Al Jazeera, som de argumenterte for ble brukt av Hamas for å planlegge terror og oppfordre til terror. Israel har også rammet et mediehus, muligens det samme, hvor militære toppledere i Islamsk Jihad hadde opprettet base.

– Til slutt kan det godt være IDF konkluderer med at å angripe den angivelige Hamas-antennen ikke var verdt det rent diplomatisk. Men i seg selv er det ingenting ulovlig ved dette, mener han.

Forrige artikkelVakt ved USAs ambassade angrepet
Neste artikkelVeien fra Hamas til Hamar er kort
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no