Våpenhvile innledet med nye Gaza-raketter

Mange israelske opposisjonspolitikere mener Benjamin Netanyahu inngikk våpenhvile med Hamas alt for tidlig. Terrorgruppen erklærte seg selv som seierherre onsdag kveld.
Israelske barn løper for å komme i sikkerhet fra en innkommende Hamas-rakett. (Foto: IDF)
Israelske barn løper for å komme i sikkerhet fra en innkommende Hamas-rakett. (Foto: IDF)

Rundt klokken 20:00 i går kveld ble det avfyrt nye terrorraketter mot Sør-Israel fra Gaza-stripen, på tross av våpenhvilen som ble inngått mellom Hamas og Israel tidligere på dagen. Rakettene rammet Eshkol- og Sha’ar Hanegev-regionene, uten å påføre skader.

IDF fornøyde
Klokken 09:00 og 09:30 tilintetgjorde Iron Dome-batteriene minst én rakett på vei mot Ashdod.

IDF seg fornøyd med det de har oppnådd under denne krigen som Hamas har påført dem.

– Operasjonens mål har blitt oppnådd. Hamas har fått et kraftig tilbakeslag og mye frustrasjon. Etter at deres ledere kommer fram fra sine skjulesteder, vil de se hvor ustrakte ødeleggelsene er. Vi forstår fra våre etterretningskilder at Hamas er svært oppgitte, forklarer talsmann Yoav Mordechai.

Den norsk-israelske pressetalsmannen for hæren, Bjørn Hermann, skriver i en pressemelding til skandinaviske medier at Israel håper «terrororganisasjonene på Gaza nå har forstått at Israel ikke kan godta flere slike angrep». Han understreker at Operasjon Forsvarssøyle var nødvendig for landets sikkerhet.

En kilde i forsvaret sier at Hamas og Islamsk Jihad etter all sannsynlighet ønsker å respektere våpenhvilen.

– Vi må utslette Hamas

Ehud Barak (Foto: GPO)
Ehud Barak (Foto: GPO)

Men det kan bli en kortvarig lykke for israelernes del, innrømmer forsvarssjef Ehud Barak. Han frykter og tror at landets styrker snart må ut og sloss nok en gang.

– Skal vi fjerne Hamas fra makten, vil det føre til at vi blir tvunget til å være tilstede [i Gaza] i årevis. Man kan styrte et Hamas-regime, men problemet er at man ikke vet hvordan en skal komme seg ut, mener han.

Avtaleteksten som partene har blitt enige om, sier følgende:

– Israel stanser alle angrep på og mot Gaza-stripen.

– Alle palestinske organisasjoner skal stanse alle angrep mot Israel.

– Videre arbeid fra Israels side med å åpne grenseovergangen mot Israel, for fri flyt av varer og mennesker.

Hamas erklærer seg som seierherre
Begge parter vil kunne hevde at dette er en god avtale for dem. Noe Hamas har utnyttet til fulle, ved å erklære seier i krigen mot Israel.

– Israelerne har kapitulert overfor kravene som har blitt diktert fra motstandsbevegelsen. Åtte dager med kamper har tvunget dem til å gi seg. Fienden har mislykkes, hevdet Hamas-leder Khaled Mashaal under en pressekonferanse i Kairo.

Gir «våpenhvile en sjanse»

Benjamin Netanyahu (Foto: Truthout.org)
Benjamin Netanyahu (Foto: Truthout.org)

Statsminister Benjamin Netanyahu sier det ble avtalt under et telefonmøte med USAs president Barack Obama, at våpenhvilen skal få en sjanse. Hvis ikke det fungerer, blir det bli nye aksjoner mot Hamas og andre terrorgrupper på Gaza.

– Jeg avtalte med ham at vi skal gi våpenhvilen en sjanse, for å skape ro og tillate Israels innbyggere å gå tilbake til dagliglivet. Men Israel kan åpenbart ikke sitte stille og se på at våre fiender styrker seg selv med nye terrorvåpen. Derfor har vi bestemt, president Obama og jeg, at USA og Israel vil arbeide sammen for å bekjempe smuglingen av våpen fra terrorgrupper – våpen som stort sett kommer fra Iran, forklarte han onsdag.

Netanyahu takket også Obama for sin «utvetydige støtte» til Israel og hennes rett til selvforsvar.

Delt opposisjon
Flere opposisjonspolitikere er imidlertid misfornøyde med måten regjeringen håndterte denne krigen på, deriblant Kadima-leder Shaul Mofaz.

– Operasjonens mål er ikke oppnådd. Det er kun et spørsmål om tid før den neste runden kommer. Det er ikke slik man stanser kampen mot terror. Operasjonen skulle ikke vært stanset nå. Hamas har blitt styrket og avskrekkingen har ikke blitt gjenvunnet. Hamas sitter med kortene på hånden, mener han.

Yesh Atid-sjef og tidligere journalist Yair Lapid er heller ikke imponert over Netanyahu-regjeringen i denne saken.

– Våpenhvilen kommer på det verst tenkelige tidspunktet, før regjeringen hadde oppnådd de målene de satte seg, sier også han.

Men en politiker som har støttet Netanyahu hele veien og som også gjør det nå, er hans kanskje største erkefiende Shelly Yachimoich, som leder Arbeiderpartiet.

Under 1/3 drept på Gaza sivile
Ifølge IDFs offisielle statistikk fra Den andre Gaza-krigen mot Hamas har Israel rammet 1.500 terrormål. De fordeler seg slik:

30 terrorledere fra Hamas og Islamsk Jihad

19 kommandosentere

980 underjordiske utskytningsbaser for raketter

140 smuglertunneler

66 tunneler/ underjordiske anlegg brukt til terroraktivitet

42 operasjonsrom og baser for Hamas

26 våpenfabrikker og -lagere med mer

Ifølge IDFs statistikk er 177 palestinere drept, hvor 120 av disse var militante.

Fra Gaza-stripen ble det avfyrt 1.506 raketter mot Israel. 152 av disse havnet på palestinsk side, 933 traff israelsk jord og 421 raketter ble tilintetgjort i luften av Iron Dome-batteriene. 58 terrorraketter rammet israelske boligområder. Totalt ble 5 israelere drept og 240 såret.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise