Hamas nekter å legge ned sine kampstyrker

Hamas-rakett gjemt i et hjem på Gaza-stripen. (Illustrasjon: IDF)
Hamas-rakett gjemt i et hjem på Gaza-stripen. (Illustrasjon: IDF)

Nestleder i Hamas, Moussa Abu-Marzouq, sier til Hamas-avisen al-Resalah at bevegelsen ikke under noen omstendigheter vil undertegne en samarbeidsavtale med Fatah hvor de tvinges til å avvæpne sine militære styrker.

Også talsmann for al-Qassam-styrkene, Abu Ubaida, sier at det ikke er aktuelt å stanse terrorvirksomheten mot Israel.

– Å avvæpne al-Qassam-brigadene eller integrere dem i sikkerhetsstyrkene [til palestinske selvstyremyndigheter] er ikke oppe til debatt. Vi vil ikke tillate samtaler rundt dette nå eller i framtiden. De som ønsker å utslette oss vil selv bli utslettet fra historiebøkene, sier Ubaida.

Samtaler kan bryte sammen
I samtalene som ble holdt mellom Fatah og Hamas i Egypt for få uker siden, skal Fatah ha krevd at Hamas legger ned sine væpnede styrker. Men ifølge den arabiske London-avisen al-Quds al-Arabi står forhandlingene i fare for å bryte sammen, fordi Hamas nekter å legge ned al-Qassam-brigadene.

Al-Qassam er blant annet kjent som den første palestinske grupperingen som gjennomførte selvmordsangrep mot israelske mål i 1993. Slike angrep økte stadig i omfang frem til de første årene av 2000-tallet, og ble redusert først etter at en rekke israelske sikkerhetstiltak lykkes med å begrense den dødelige virksomheten betydelig. Siden har terrorstyrkene til Hamas i stadig større grad tatt i bruk terrorraketter for å ramme sivile mål rundt Gaza-stripen.

Al-Qassam-brigadene er ikke bare en trussel mot Israel, de er også blitt brukt i den interne palestinske borgerkrigen mot Fatah og de Fatah-lojale sikkerhetsstyrkene til PA. Hundrevis av palestinere er drept i interne oppgjør de siste årene, ikke minst da Hamas-styrkene tok full militær kontroll på Gaza-stripen i 2007.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag gjenopptar de to palestinske grupperingene sine samtaler i Kairo.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag