Kvinnesaken: Framskritt i Saudi Arabia, tilbakeskritt på Gaza-stripen

Likestillingen tar et aldri så lite steg framover i Saudi Arabia, når kvinner nå får lov til å sykle og kjøre motorsykkel. På Gaza-stripen derimot, får ikke jenter og gutter lenger gå i samme klasse.

Jenteklasse i Ramallah på Vestbredden. (Illustrasjon: D'Arcy Vallance, flickr.com)
Jenteklasse i Ramallah på Vestbredden. (Illustrasjon: D'Arcy Vallance, flickr.com)

Samme dag som Jerusalem Post kunne melde at Hamas’ ledelse hadde gjenvalgt Khaled Mashaal som terrorgruppens leder, bestemte utdanningsdepartementet på Gaza-stripen seg for å segregere gutter og jenter på skolen fra de er ni år gamle.

Fra nå av vil det være ulovlig å ha klasser med begge kjønn representert, selv i FN-eide eller kristne privatskoler, rapporterer Reuters. Kritikerne hevder Hamas forsøker å presse sin tolkning av islam ned over hodene på Gazas innbyggere, mens de selv hevder at loven er i takt med verdiene til det palestinske folk.

– Vi er et muslimsk folk. Vi trenger ikke å tvinge folk til å bli muslimer og gjør det som tjener vårt folk og deres kultur, hevder en juridisk rådgiver i departementet.

Kan kun sykle “for gøy”
Mens likestillingen går tilbake på Gaza-stripen, tar den svært små steg framover i Saudi Arabia. Fra nå av kan landets kvinner, som ifølge FN er de femte minst likestilte i verden, kjøre motorsykkel og sykle. Men begge deler må foregå innenfor begrensede områder, som staten har satt av til formålet. Myndighetene i landet forklarer at kvinner ikke skal kunne bruke sykkelen eller motorsykkelen som transportmiddel, men “kun for underholdning”, skriver AP.

Forrige artikkelDamaskus-synagogen helt ødelagt
Neste artikkelJordan og PA enige om å “beskytte Jerusalem”
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no