Israel vurderer å forsyne Gaza med mer drivstoff

Det anstrengte forholdet som har gjenoppstått mellom Egypt og Hamas, har gjort at Israel kan komme til å slippe inn mer drivstoff på Gaza-stripen.

Smuglertunnel nær Rafah på Gaza-stripen. (Foto: Marius Arnesen, flickr.com)
Smuglertunnel nær Rafah på Gaza-stripen. (Foto: Marius Arnesen, flickr.com)

Det muslimske brorskapets presidentskap kom som bestilt i fjor, for Hamas-lederskapet på Gaza-stripen. Plutselig var det slutt på stengingen av smuglertunneler på Sinai og grenseovergangen ved Rafah var stort sett så åpen som Hamas ville ha den.

Den tidligere president Hosni Mubarak var en sterk motstander av islamister og Hamas var intet unntak. Da Mohamed Morsi ble Egypts første valgte leder, var det derfor en stor seier for terrorgruppen.

Men lykken har igjen snudd for Hamas, nå som militæret har kuppet nabolandet for andre gang på to år. De egyptiske hærstyrkene er minst like skeptiske til islamistene som det Mubarak var. Situasjonen er dermed tilbake på status-quo i forhold til Gaza-stripen. De siste ukene har de ødelagt 80 prosent av smuglertunnelene, som fram til nå har vært en av de største kildene til drivstoff her. Kampen mot smuglertunnelene har vært langt mer effektiv enn den var selv under Mubarak.

En kilde i det israelske forsvaret sier til Ha’aretz at de nå vurderer å åpne for mer import av drivstoff til den lille kyststripen, for å lempe på presset som økonomien der nå opplever. Egypt har tillatt palestinerne å importere begrensede mengder bensin gjennom de tunnelene som fortsatt er oppe og går, men det kan komme et tidspunkt der Israel ser seg nødt til å øke mengdene de slipper gjennom.

Forrige artikkelNye fredsforhandlinger etter vedtak om fangefrigjøring
Neste artikkelAbbas: “Ikke en eneste israeler” i framtidig palestinsk stat
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no