Som vanlig forveksler NTB aksjon og reaksjon

“Israel stanser levering av byggematerialer til Gaza,” melder nyhetsbyrået NTB mandag morgen. Alle som bare leser overskriften sitter igjen med inntrykk av Israel som den store stygge ulven.

Skjermdump fra VG, som har brukt NTBs artikkel.
Skjermdump fra VG, som har brukt NTBs artikkel.

“Israel har på nytt stanset innførsel av byggematerialer til Gaza-stripen etter funn av en flere kilometer lang tunnel mellom Gaza og Israel,” skriver NTB i ingressen.

Heller ikke her får leserne noen mulighet til å forstå hvorfor Israel stanser levering av byggematerialer. Det er vel få ting som er så nyttig og fredelig som en tunnel tenker vi som bor i steinrøysa?

Først i brødteksten kommer det litt info som gir en slags forklaring på Israels reaksjon. “Tunnelen blir beskrevet som en ‘terror-tunnel’ og ifølge det israelske forsvaret er den 1,7 kilometer lang og strekker seg 450 meter inn på israelsk territorium.”

Og litt lenger nede: “Ifølge hæren er det brukt omkring 500 tonn sement og betong under byggingen av tunnelen, som trolig har vært under bygging i mer enn et år.” Her er altså forklaringen på Israels reaksjon: Hamas-regimet på Gaza-stripen har, i stedet for å bruke sement og betong på nyttige sivile formål som skoler, sykehus og veier, brukt materialene til å forberede angrep mot Israel.

Til slutt siterer NTB Israels forsvarsminister Moshe Ya’alon: “Avsløringen av tunnelen har forhindret forsøk på å angripe israelske sivile og soldater.”

Israelske og internasjonale medier har vist fram bilder og film av tunnelen. Øverstkommanderende for IDFs Sørkommando, generalmajor Sami Turgeman, sier dette er den tredje tunnelen som er avdekket bare i år. Denne var uvanlig lang og avansert.

– Hamas har kynisk tatt fordel av våre gode intensjoner når vi har sluppet inn byggematerialer for sivile til den private sektoren på Gaza-stripen, sier Turgeman.

Tunnelens endepunkt var i nærheten av kibbutz Ein Hashlosha. Israelske forsvarsstyrker mener hensikten med tunnelen var å kidnappe soldater eller gjennomføre et større terrorangrep. Hamas har gjennomført slike angrep tidligere, blant annet da de kidnappet Gilad Shalit i 2006.

En talsmann for terrorstyrkene til Hamas blir gjengitt i den israelsk avisen Yedioth Aharonoth: “Lengselen i hjerte og tanke til motstandskjemperne er mye mer viktig enn tunnelene som blir gravd i bakken. Denne lengsel er i stand til å skape tusenvis av tunneler,” sier han. Det er derfor ingen grunn til å tvile på hvordan Hamas vil benytte nye leveranser av sement og betong.

NTB kunne ha valgt en overskrift som for eksempel: Hamas bygde tunnel for å angripe israelsk kibbutz. Men nei, det kunne gitt avsky for Israels fiende og forståelse for Israels reaksjon. Slikt vil ikke NTB være med på.

Grafikk fra Yedioth Aharonoth.
Grafikk fra Yedioth Aharonoth.
Forrige artikkelAsias rikeste mann bygger Technion-universitet i Kina
Neste artikkelEU mangler kontroll på 15 milliarder bistandskroner til PA
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.