Jordan stenger for Hamas

Khaled Mashaal får ikke lenger innreisetillatelse i Jordan. Også i Kairo og Riyadh møter Hamas stengte dører, ifølge kilder i Ramallah.
Hamas-leder Khaled Mashaal (Foto: Wikimedia Commons)
Hamas-leder Khaled Mashaal (Foto: Wikimedia Commons)

Times of Israel meldte tirsdag 17. desember at Khaled Mashaal, politisk leder i Hamas, ikke lengre får innreisetillatelse til Jordan. «Ekstremt informerte palestinske kilder i Ramallah» sier til den arabiske avisen Al-Quds al- Arabi at Mashaal gjentatte ganger over flere måneder har søkt om innreisetillatelse til Jordan uten å få svar.

Kildene forklarer at denne beslutningen er et resultat av koordinering mellom Jordan og den nye ledelsen i Egypt som motarbeider Det muslimske brorskapet og deres avlegger Hamas.

Den nye ledelsen i Egypt har slått hardt til mot medlemmer i Brorskapet etter at president Morsi ble avsatt 3. juli.

Kildene melder av lederskapet i Hamas nå er uønsket i Saudi Arabias hovedstad Riyadh, Jordans hovedstad Amman og Egypts hovedstad Kairo. Etterretningen i Egypt hevder å ha bevis for at Hamas har vært involvert i hendelser som har skadet Egypts nasjonale sikkerhet. Den politiske ledelsen i Hamas hadde base i Amman inntil kong Abdullah i 1999 utviste terrorgruppen fra landet.

Mashaal fikk reise til Jordan flere ganger i 2012, også for samtaler med kongen. Kildene melder at Mashaal kanskje vil få innreisetillatelse i fremtiden dersom samtalene mellom Israel og palestinerne fører til en avtale som krever at den overholdes også av Hamas.

Mashaals stedfortreder Moussa Abu Marzouk skal på søndag ha kritisert Egypt for å ha stengt grensen til Gaza under en av de verste stormene på flere tiår. Marzouk anklaget Egypt for å ha forhindret at Gazas eneste kraftstasjon fikk diesel, donert fra Qatar, gjennom grensen fra Egypt.

 

Samhandel med Gaza

Ifølge tall fra de israelske forsvarsstyrkene ble det søndag overført 1,2 million liter drivstoff til Gaza, og leveransene skulle fortsette mandag og tirsdag. Drivstoffet ble betalt av Qatar og leveransene var koordinert med de palestinske selvstyremyndighetene i Ramallah.

I forrige uke ble det avholdt et møte mellom tolv ledere fra produsenter av landbruksprodukter i Gaza og israelske helsemyndigheter, tolltjenestemenn og entreprenører som markedsfører landbruksprodukter fra Gaza i Europa. ”Slike møter pågår konstant,” sier Uri Madar, koordinator for CLA (Gaza Coordination and Liaison Administration). Han forteller at Israel regelmessig arrangerer samtaler, seminarer og møter for å forsterke relasjoner og samhandelen med Gaza. ”Det er viktig å gjøre din nabo i stand til å dyrke sin egen mat, og å markedsføre den,” sier han.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise