Hamas er svekket

Israel skal ha lykkes med å ødelegge 3.000 av 9.000 Hamas-raketter. I tillegg har de selv avfyrt 1.000 raketter. Hamas er også svekket politisk, både på Gaza-stripen og i den arabiske verden.
Terror-rakett fra Hamas blir stanset av Iron Dome over Ashkelon 10. juli 2014. (Foto: Haim Zach, GPO)
Terror-rakett fra Hamas blir stanset av Iron Dome over Ashkelon 10. juli 2014. (Foto: Haim Zach, GPO)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Her er noen opplysninger som kom fram på dagsrevyen fra IBA (Israels “NRK”) tirsdag 15. juli 2014. Alle tall nedenfor gjelder for det tidspunktet.

Da konflikten nå brøt ut for alvor, hadde Hamas ifølge israelske anslag ca. 9.000 raketter. Ca. 1.000 av dem er skutt mot Israel, og Israel har ødelagt ca. 3.000 raketter. Så nå har terroristene anslagsvis 5.000 raketter igjen.

Ca. 90 “terrorist-operatører” er drept, det er ca. halvparten av de drepte i Gaza. Israelske fly hadde gjort 1.535 tokter og sluppet ca. 1.500 tonn sprengstoff. Målene var raketter og rakett-utskytningssteder, hjem til terror-ledere og våpenfabrikker.

 

Hamas er svekket

Jonathan Schechter er rådgiver for statsminister Benjamin Netanyahu. Han sa på den samme dagsrevyen at Israel vil oppnå sine mål om ro fra Gaza enten diplomatisk eller militært. Israel vil ikke la Hamas få en pause så de kan ruste opp igjen og starte på nytt når de finner at tiden passer dem. Ifølge tidligere inngåtte avtaler skal Gaza være avmilitarisert, og Israel vil insistere på det. Under en våpenhvile må det bli forhandlinger om en mer varig ordning.

 

Hamas og våpenhvile

Egypts våpenhvileforslag var utarbeidet uten at Hamas var konsultert. Den er “et forsøk på å beseire oss,”, sa en Hamas-talsmann. Å bare stanse skytingen vil vise folk i Gaza at Hamas ikke har oppnådd noe med krigen. Det er hva Israel og mange arabere ønsker. Men Hamas frykter nok at det kan bli begynnelsen på slutten.

 

Hamas er svekket

Hamas er nok betydelig svekket i forhold til hvordan det var før den siste runden med krig, og enda mer svekket i forhold til hva man trodde krigen skulle føre til.

Militært er lageret med raketter som nevnt anslagsvis redusert fra 9.000 til 5.000 raketter på den korte tida krigen har vart. Det betyr at Hamas neppe er i stand til å føre en langvarig krig. Skaden på Israel har vært mindre enn man forventet. Israels rakettforsvars-system Iron Dome har gjort at livet har kunnet være temmelig normalt i store deler av Israel, selv om man ikke skal undervurdere den psykologiske skaden av rakett-trusselen.

Hamas har ikke klart å få noe særlig støtte fra de arabiske statene. Et kjennetegn på det er Egypts våpenhvileforslag, som fikk betydelig støtte. Terje Rød-Larsen påpekte i Dagsnytt Atten 16. juli at Den arabiske liga og Egypt står på Israels side mot Hamas når det gjelder våpenhvilesaken.

Et at annet tegn på redusert arabisk støtte til Hamas er at arabiske nyhetskanaler dekker Gaza mindre intenst enn tidligere, hvor israelsk voldsbruk tidligere ble vist en meget stor del av tida.

 

Støtte på Vestbredden

På Vestbredden har det vært en viss økning i støtten til Hamas og tilsvarende fall i støtten til Fatah og Abbas. Men i Gaza er det tegn på at ganske mange er leie av konflikten og ønsker en slutt på den.

Kilder: Dagsrevyen fra IBA 15. juli 2014 og en artikkel av Elior Levy og Roi Kais på ynetnews.com (Yedioth Aharonoth).Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise