Analyse av drepte på Gaza-stripen

Over 80 prosent av de drepte på Gaza-stripen er menn, og de aller fleste av mennene er i stridsdyktig alder mellom 18 og 38 år, viser Al Jazeeras oversikt. Når skal FN og norske medier stanse ukritisk å gjengi tall fra Hamas og Mads Gilbert?

Grafen viser at Israel i all hovedsak har rammet menn i stridsdyktig alder. (Graf basert på oversikten til Al Jazeera)
Grafen viser at Israel i all hovedsak har rammet menn i stridsdyktig alder. (Graf basert på oversikten til Al Jazeera)

MIFF påpekte allerede 16. juli at Al Jazeeras oversikt over drepte med navn og alder tegner et annet bilde av fordelingen mellom sivile og stridende enn det som FN (og norske medier) har videreformidlet ukritisk fra Hamas-kontrollerte helsemyndigheter. MIFFs analyse av Al Jazeeras oversikt på det tidspunktet viste blant annet at 1 av 6 drepte var barn. I et område hvor barn utgjør 1 av 2 i befolkningen, vitner dette om at Israel har gjort mye for å unngå å drepe barn.

Søndag 20. juli publiserte bloggen israellycool.com en analyse basert på oppdaterte tall fra Al Jazeera. Grafene ser slik ut.

Dødstallene på Gaza-stripen har økt betydelig det siste døgnet, og Al Jazeeras oversikt og grafene er dermed ikke helt oppdatert.

Men mønsteret er klart. Over 80 prosent av de drepte på Gaza-stripen er menn, og de aller fleste av de drepte mennene er i stridsdyktig alder mellom 18 og 38 år. Det er grunn til å tro at mange av disse var nettopp stridende. Også blant drept menn mellom 39 og 68 år er det grunn til å tro at det befinner seg mange Hamas-medlemmer.

Al Jazeeras oversikt stiller FNs påstand om at 80 prosent av de drepte er sivile i et underlig lys. Sannheten om hvem de drepte er kommer nok til å komme ut etterhvert.

Er det ikke på tide at noen norske medier analyserer oversikten til Al Jazeera, og stanser med ukritisk å gjengi hva Hamas og Mads Gilbert forteller dem? Send lenke til denne artikkelen til mediene!

Det er underlig å legge merke til at gutter i ung alder er drept i mye større grad enn jenter i samme aldersgruppe. Kan dette antyde at Hamas bruker barnesoldater, slik de også tidligere har gjort?

 

Har du hørt eller lest om Gaza-krigen i 2009…

Forrige artikkelHvem gir støtte til barnemordere?
Neste artikkelHamas fortsetter rakettangrepene mot Tel Aviv
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.