Flere terror-tunneler enn antatt

Hamas-myndighetene i Gaza har i flere år rustet seg for å utføre omfattende terroraksjoner inne i Israel. Det er nå lenge siden Hamas har klart å gjennomføre store terrorhandlinger på bakken, men dette kunne raskt endret seg om ikke Israel hadde iverksatt den pågående bakkeinvasjonen.

En terror-tunnel avdekket av IDF under operasjon Skarp Beskyttelse juli 2014. (Foto: IDF)
En terror-tunnel avdekket av IDF under operasjon Skarp Beskyttelse juli 2014. (Foto: IDF)

En rekke vestlige ledere, blant annet Angela Merkel, Barack Obama og David Cameron, har gitt sin støtte til offensiven. Disse politikerne er neppe uvitende om eller likegyldige til de menneskelige lidelsene en slik bakkeinvasjon medfører, men de tenker tilsynelatende at prisen ville vært høyere om Israel lot være å invadere. Hamas var nemlig i ferd med å endre det strategiske bildet, ettersom de hadde bygget flere titalls solide terror-tunneler fra Gaza og inn i Israel. Det var etter at Hamas forsøkte å benytte en slik tunnel til et terrorangrep, at Israel iverksette bakkeoffensiven i forrige uke.

­̶  Man tror at byggingen av de mer avanserte palestinske tunnelene startet like etter våpenhvilen i 2012, uttaler Steve Emerson til Jerusalem Post tirsdag. Emerson leder det Washington-baserte Investigative Project on Terrorism. Som et ledd i våpenhvileavtalen tillot Israel at det ble importert store mengder stål og betong til Gaza, som skulle brukes til å bygge boliger, skoler og sykehus. Men det er nå klart at Hamas i stedet har benyttet flere titalls tusen tonn materialer til bygging av terror-tunneler og underjordiske bunkere. Søndag uttalte Benjamin Netanyahu til CNN, gjengitt i Times of Israel, at det anslagsvis er benyttet 700 tonn betong i hver av tunnelene.

Se Hillary Clinton fortelle om da hun fremforhandlet våpenhvilen i 2012.

Nå ser det ut til at antallet tunneler kan være høyere enn Israel har antatt. Søndag uttalte den israelske forsvarsministeren at de fleste tunnelene ville være ødelagt i løpet av 2-3 dager. Mandag uttalte IDF til Jerusalem Post at de hadde avdekket 45 tunneler, mens Emerson mener tallet kan være langt høyere enn dette. Ifølge Emerson skal amerikanske satellitter hittil ha avdekket 60 tunneler langs grensen mellom Israel og Gaza, men han tror ikke de har avdekket alle. Dette skyldes at satellittene, som ved hjelp av avansert teknologi avdekker endringer i tetthetsgraden i terrenget, ikke kan foreta målinger gjennom flere etasjer høye bygninger. Inngangene til mange av tunnelene finnes nettopp inne i bygninger, noe som gjør det vanskelig for Israel både å finne og ødelegge dem.

Emerson sammenligner terror-tunnelene med smuglertunnelene mellom Egypt og Gaza: “De egyptiske tunnelene er enklere å bygge og graves ut ved hjelp av tradisjonelt utgravingsutstyr og er ment primært for handel. Disse er enklere å se.” Tunnelene som går inn i Israel er for militær bruk og langt mer solide. De har blant annet innlagt vann, avløp og lys, slik at man har mulighet til å befinne seg der i måneder om gangen.

Emerson forteller at Hamas trolig har lært av Hizbollah hvordan de kan forbedre tunnelene, og at Hamas-terrorister neppe benytter kommunikasjonsutstyr når de befinner seg i tunnelene. Dette gjør det vanskeligere å oppdage dem.

Hamas har ifølge Emerson vært veldig flinke til å tilpasse seg, så israelerne ”må tenke ’utenfor boksen’, slik de vanligvis gjør, og tenke to trekk lenger enn fiendene sine”, uttaler han.

Forrige artikkelBarneterroristene til Hamas behandles på israelske sykehus
Neste artikkelMinst 29 israelske soldater drept
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Morten Fjell Rasmussen ble første gang valgt som styreleder i MIFF 28. juni 2008.