Avsløring: Hamas-avhør foregår midt blant pasientene på Gilberts sykehus

Det kan en palestinsk journalist for en fransk dagsavis fortelle, etter å ha blitt avhørt på sykehuset.

Den franske dagsavisen Liberation forteller om sin journalists opplevelser på Shifa-sykehuset i Gaza. (Foto: Skjermdump fra Liberations nettavis)
Den franske dagsavisen Liberation forteller om sin journalists opplevelser på Shifa-sykehuset i Gaza. (Foto: Skjermdump fra Liberations nettavis)

Den palestinske journalisten Radjaa Abu Dagga er korrespondent i Gaza for den franske dagsavisen Libération. Tirsdag fortalte han avisens lesere at Hamas nå nekter ham å forlate Gaza, og at han har blitt avhørt av Hamas’ væpnede fløy i en pasientavdeling på Shifa-sykehuset – det samme sykehuset som den norske Palestina-aktivisten og legen Mads Gilbert befinner seg på. Avhøret ble gjennomført i et rom i avdelingen for dagpasienter på sykehuset, kun noen få meter fra akuttmottaket. Det er brudd på internasjonal lov å huse hovedkvarter for militant aktivitet i lokalene til humanitære institusjoner som sykehus. Likevel tier Gilbert og de fleste journalister om det.

 

Nektet utreise

Bloggeren Elder of Zion har oversatt den franske artikkelen til engelsk, og her gjengir vi innholdet i den palestinske journalistens historie.

Radjaa Abu Dagga har i flere år pendlet mellom arbeidsplassen Gaza, hvor hans foreldre bor, og Paris, hvor han har sitt hjem sammen med son kone og sønn. Da han 18. juni forsøkte å krysse grenseovergangen Rafah slik han pleier, fikk han passet inndratt i likhet med alle andre palestinere som forsøkte å komme inn i Egypt den dagen.

De påfølgende ukene gjorde han fire forsøk på å komme seg ut av Gaza, uten å lykkes.

 

Innkalt til Shifa-sykehuset

Forrige søndag ble han innkalt av Hamas’ sikkerhetsstyrker.

– Jeg fikk en telefon fra et privat nummer. De innkalte meg til Shifa-sykehuset i Gaza by, forteller Abu Dagga.

Han opplyser at han hadde med seg to telefoner, pressekortet sitt og et kamera da han dro til sykehuset. Noen få meter fra akuttmottaket, der de sårede fra bombingene kontinuerlig kommer inn, i avdelingen for dagpasienter, ble han tatt imot i det han beskriver som ”en liten avdeling av sykehuset, som brukes som administrasjonslokaler bor en bande av unge stridsmenn”. Han beskriver Hamas-mennene som velkledde, og sier at alle hadde en pistol skjult under skjorten og at noen av dem var utstyrt med walkie-talkier. Han ble beordret til å tømme lommene sine, og ta av skoene og beltet, før han ble tatt inn i et sykehusrom som den dagen fungerte som et tremannskontor. En av mennene begynte å avhøre ham, og spurte: ”Hvem er du? Hvem ringer du til? Hva driver du med?” Abu Dagga forteller at han var overrasket over fremgangsmåten, og responderte med å vise til pressekortet sitt.

 

Truet av Qassam-brigadene

Videre spurte de om han snakket hebraisk, om han hadde relasjoner med Ramallah, og gjentatte ganger om han var korrespondent for Israel. Journalisten gjentok at han kun jobbet for fransk media, og i tillegg for en avdeling av algerisk radio. Deretter fikk han budskapet fra de tre mennene i rommet:

– Vi bærer budskap fra Qassam-brigadene [Hamas’ væpnede organisasjon]. Du må forbli i hjemmet ditt, og gi oss papirene dine.

Abu Dagga fikk erfare at det var nytteløst å forsøke å diskutere med mennene.

– Det er umulig å diskutere med disse menneskene, sier han til avisen han jobber for.

Han forteller også at denne gruppen er rasende på det palestinske presidentskapet, og at de anklaget ham for å samarbeide med Mahmoud Abbas.

Reportere uten grenser bekrefter ifølge avisen at dette ikke er en isolert sak. De har blitt varslet av flere om at Hamas utøver press og fremfører trusler mot både palestinske og utenlandske journalister for at de utøver yrket sitt.

 

Gilbert deler lokaler med terrorister

Mads Gilbert, som vanligvis ivrer etter å dele informasjon om både det han opplever og hører om, har ikke sagt ett ord så langt om at han deler lokaler med terroristene. Har han ikke sett dem? At ledelsen i Hamas bunkrer seg i kjelleren under sykehuset, har vært en kjent sak lenge. Dette har heller ikke Gilbert nevnt.

Det er også påfallende hvor få journalister som offentlig medgir å ha sett noe til Hamas-folkene på sykehuset. The Algemeiner skriver at det har blitt rapportert om mange tilfeller av at journalister har postet sine observasjoner på sosiale medier, men tatt dem bort etter kort tid for å unngå press fra Hamas’ talsmenn eller for å få slutt på de mange hatefulle responsene fra Hamas’ støttespillere i krigen mot Israel.

Wall Street Journals korrespondent i Midtøsten, Nick Casey, postet et foto av en Hamas-talsmann som blir intervjuet foran et tv-kamera inne i Shifa-sykehuset. Dette fotoet har han siden fjernet fra Twitter, men The Algemeiner har publisert det.

En av de som har trosset presset, og latt sin rapport bli stående, er den amerikanske avisen Financial Times’ korrespondent John Reed. Han skrev onsdag på Twitter at han hadde vært øyenvitne til at to raketter hadde blitt avfyrt mot Israel fra en avfyringsrampe nær Shifa-sykehuset.

Forrige artikkelAvverget terrorangrep like utenfor Jerusalem
Neste artikkelOmfattende massemord skal ha blitt avverget
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/