Litt Midtøsten-logikk

Hamas var ikke sene om å bryte våpenhvilen fredag morgen. Er de interessert i å drøye krigen i minst 34 dager, slik at de kan vise seg sterkere enn Hizbollah i 2006?

Veiver Hizbollah-flagget. (Illustrasjon: Harout Arabian, flickr.com)
Veiver Hizbollah-flagget. (Illustrasjon: Harout Arabian, flickr.com)
MIFF trenger flere medlemmer for å bekjempe Israelhat og jødehat. Klikk her og bli medlem gratis ut året.

På IBAs dagsrevy torsdag 31. juli 2014 intervjuet reporteren Elli Wohlgelernter dr. Mordechai Kedar ved Bar Ilan-universitetet i Israel. Han fikk spørsmål om hvilken innflytelse Egypt kan ha på Hamas. Jeg gjengir noe fra intervjuet med mine egne ord.

Han svarte at egypterne har stor innflytelse. De kontrollerer Rafah, grensestasjonen mellom Gaza og Egypt.

Det skal være forhandlinger i Egypt, hvor Egypt skal ha kontakt med en delegasjon fra Israel og en fra Hamas, og også komme med egne innspill. Hamas ville heller hatt forhandlingene i Qatar, for dagens regjering i Egypt har et litt for nært forhold til Israel etter Hamas’ smak. Men Israel og Egypt godtar ikke det, så Hamas blir nødt til å forhandle i Kairo.

Kedar kan tenke seg (ikke sterkere enn det) at Hamas vil forsøke å trekke krigen ut, altså ikke inngå våpenhvile, før det har gått minst 34 dager siden krigen startet. For krigen mellom Israel og Hizbollah i Libanon i 2006 varte i 33 dager. Så ifølge Midtøsten-logikken er det en slags seier for Hamas om de klarer å holde ut i krigen lenger enn Hizbollah klarte. Hamas er sunni-muslimer, Hizbollah er shia-muslimer. Fiendskapet mellom dem har nok økt i det senere, for de støtter hver sin side i borgerkrigen i Syria. Så sunniene føler kanskje at de har bruk for en slik “seier”. Og Kedar tror at Hizbollah egentlig ikke har så mye imot om Israel knuser Hamas.

 

Forrige artikkelLes hvorfor krigen er blitt tvunget på Israel
Neste artikkelHva er det Hamas vil?
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -