Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Litt Midtøsten-logikk

Veiver Hizbollah-flagget. (Illustrasjon: Harout Arabian, flickr.com)
Veiver Hizbollah-flagget. (Illustrasjon: Harout Arabian, flickr.com)
Hamas var ikke sene om å bryte våpenhvilen fredag morgen. Er de interessert i å drøye krigen i minst 34 dager, slik at de kan vise seg sterkere enn Hizbollah i 2006?

På IBAs dagsrevy torsdag 31. juli 2014 intervjuet reporteren Elli Wohlgelernter dr. Mordechai Kedar ved Bar Ilan-universitetet i Israel. Han fikk spørsmål om hvilken innflytelse Egypt kan ha på Hamas. Jeg gjengir noe fra intervjuet med mine egne ord.

Han svarte at egypterne har stor innflytelse. De kontrollerer Rafah, grensestasjonen mellom Gaza og Egypt.

Det skal være forhandlinger i Egypt, hvor Egypt skal ha kontakt med en delegasjon fra Israel og en fra Hamas, og også komme med egne innspill. Hamas ville heller hatt forhandlingene i Qatar, for dagens regjering i Egypt har et litt for nært forhold til Israel etter Hamas’ smak. Men Israel og Egypt godtar ikke det, så Hamas blir nødt til å forhandle i Kairo.

Kedar kan tenke seg (ikke sterkere enn det) at Hamas vil forsøke å trekke krigen ut, altså ikke inngå våpenhvile, før det har gått minst 34 dager siden krigen startet. For krigen mellom Israel og Hizbollah i Libanon i 2006 varte i 33 dager. Så ifølge Midtøsten-logikken er det en slags seier for Hamas om de klarer å holde ut i krigen lenger enn Hizbollah klarte. Hamas er sunni-muslimer, Hizbollah er shia-muslimer. Fiendskapet mellom dem har nok økt i det senere, for de støtter hver sin side i borgerkrigen i Syria. Så sunniene føler kanskje at de har bruk for en slik «seier». Og Kedar tror at Hizbollah egentlig ikke har så mye imot om Israel knuser Hamas.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart