Hamas’ popularitet øker på Vestbredden

To av tre palestinere på Vestbredden mener Hamas’ øverste leder Khaled Mashaal har fremstått positivt under Gaza-krigen i sommer. Bare 13 prosent sier det samme om PA-president Mahmoud Abbas.

Hamas-leder Khaled Mashaal høster popularitet på Vestbredden. (Foto: Wikimedia Commons)
Hamas-leder Khaled Mashaal høster popularitet på Vestbredden. (Foto: Wikimedia Commons)

For første gang på mellom tre og fire år viser en meningsmåling på Vestbredden at støtten til Hamas har økt til et nivå som overgår støtten til Fatah. Det skriver The Media Line.

I denne meningsmålingen gir 31 prosent av respondentene sin støtte til Hamas, og bare 25 prosent til Fatah. Fatah har tidligere hatt 40 prosent oppslutning, og Hamas 20 prosent.

 

Negative til Abbas’ håndtering av krigen

Undersøkelsen ble utført av Arab World for Research and Development (AWRAD) i løpet av de to første ukene av militæroperasjonen i Gaza i sommer, med 300 respondenter fra den allmenne palestinske befolkningen på Vestbredden og 150 utvalgte respondenter som defineres som opinionsledere i den palestinske samfunnsdebatten på Vestbredden.

Responsen på spørsmålene om hvordan lederne for Hamas og Fatah har fremstått under krigføringen i sommer, kan bidra til å forklare forskyvningen i oppslutningen.

66 prosent av den palestinske befolkningen på Vestbredden sier at de mener Khaled Mashaal har fremstått på en positiv måte under Gaza-krigen i sommer, mens bare 13 prosent sier det samme om Mahmoud Abbas.

Gruppen av opinionsledere var gjennomgående uenige med den øvrige befolkningen i at Mashaal har fremstått positivt, men enige i at Abbas har fremstått negativt og ikke gjort noen god jobb.

 

Mener Fatah kan være langvarig svekket

AWRADs direktør Nader Saeed sier han tror Hamas’ oppslutning vil gå tilbake til det tidligere nivået i løpet av kort tid, og at den tidligere statsministeren i Gaza, Ismail Haniyeh, snart vil gjenvinne sin posisjon som den mest populære lederskikkelsen i Hamas.

Han mener det er et mer åpent spørsmål om Abbas og Fatah vil kunne klare å gjenvinne sin popularitet på Vestbredden. Saeed tror de vil ha mistet oppslutning for lang tid fremover fordi de oppfattes å ha vært for inaktive under krigføringen.

– Jeg tror ikke de vil kunne vende tilbake til den samme oppslutningen som før krigen, sier Saeed.

Hani Al-Basoos, som bor i Gaza og er analytiker innen sikkerhetsspørsmål og politikk, sier derimot at han tror både Mashaals personlige popularitet og Hamas’ ekte oppslutning har en mulighet for å bli varig. Han forklarer Mashaals popularitet med at han befinner seg i eksil i Qatar, og dermed har kunnet være mer synlig i mediebildet enn Hamas-lederne i Gaza. Hamas’ økte popularitet forklarer han slik:

– På grunn av Hamas’ evne til å kjempe mot okkupasjonsstyrkene økte populariteten, og dersom vi hadde hatt valg nå, ville Hamas mest sannsynlig ha vunnet.

Forrige artikkelHamas planla kupp på Vestbredden
Neste artikkelDu bør støtte Israel fordi landet gir et stort positiv bidrag til verden
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/