Hamas skyter Fatah-medlemmer i beina

250 medlemmer av Fatah sitter i husarrest i Gaza, og de som prøver seg på å bryte arresten blir enten skutt i beina, eller får armene brukket. Det opplyser palestinske kilder til israelske aviser.

På sin offisielle Facebook-profil delte Fatah søndag dette bildet av en pasient på Shifa-sykehuset som sier han ble skutt i beina av Hamas da han ikke adlød husarrestordren. (Foto: Skjermdump fra Facebook)
På sin offisielle Facebook-profil delte Fatah søndag dette bildet av en pasient på Shifa-sykehuset som sier han ble skutt i beina av Hamas da han ikke adlød husarrestordren. (Foto: Skjermdump fra Facebook)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.


Flere kilder i Fatah sier at 250 av deres medlemmer har måttet tilbringe sommeren i husarrest i Gaza, etter ordre fra væpnede Hamas-krigere. Slik behandles tilhengerne av Mahmoud Abbas’ organisasjon på Gaza-stripen, til tross for den nylig inngåtte palestinske samlingsregjeringen, og enhetsavtalen mellom lederne i de to palestinske fraksjonene.

 

– Blir skutt i beina

En representant for Fatah uttaler seg til Times of Israel på betingelse av anonymitet, av frykt for represalier mot hans organisasjonsfeller i Gaza. Han forteller at de 250 medlemmene av Fatah har blitt beordret av Hamas til å holde seg inne i husene sine så lenge Operation Protective Edge pågår. Han sier også at så mange som halvparten av dem har blitt beskutt når de har forsøkt å bryte husarresten. Ifølge ham har ti ofre for skudd i beina blitt fraktet ut av Gaza, til behandling på sykehus i Ramallah og Nablus på Vestbredden.

– Hamas ønsker ikke at Fatahs stemme skal høres i Gaza. Det kan hende de er redde for en Fatah-revolusjon, sier kilden.

– Enhver som er medlem av Fatah vil bli skutt i beina dersom de forsøker å forlate hjemmet, fortsetter Fatah-representanten.

 

Fatah: – Flere alvorlig skadet

Siden sommeren 2007 og frem til januar i år har ikke Fatah-medlemmer hatt adgang til Gaza. Ifølge tall fra Røde Kors ble minst 118 Fatah-medlemmer drept og om lag 550 såret i løpet av den andre uken i juni 2007. Noen av dem ble kastet ut fra taket av høye bygninger. Åpningen for at medlemmer av Fatah igjen kunne få komme inn og bosette seg i Gaza, var et ledd i forsoningsarbeidet mellom lederne i organisasjonene.

27. juli sendte Fatah ut en pressemelding der de anklaget Hamas for å ”plassere mange medlemmer av Fatah i ulike områder under husarrest”. De skrev at Hamas hadde fortalt Fatah at det var uavhengige enkeltpersoner som hadde kommet med truslene mot Fatah-medlemmene, og at husarresten ikke var beordret av ledelsen. Men etter at Hamas hevdet dette, fortsatte likevel utbredelsen av husarrestene med økt styrke. 4. august sendte Fatah ut nok en pressemelding der de fortalte at trakasseringen fortsatte, og at flere hadde blitt skutt og alvorlig skadet.

 

– Truet av 20 maskerte menn

En av dem som har fortalt sin historie for offentligheten er Fatah-aktivisten Sami Abu Lashin. Han forteller at 28. juli banket det på døren til hjemmet hans i Gaza, og utenfor sto 20 maskerte menn med skytevåpen. De avfyrte et skudd rett ved siden av hvert av lårene hans, og ett av skuddene streifet ham slik at han ble lettere skadet. Kona og barna var vitner til opptrinnet. Han fortalte sin historie til den Fatah-assosierte nettsiden Fateh Voice lørdag, og søndag ble et bilde av ham i en sykeseng på Shifa-sykehuset delt på Fatahs offisielle Facebook-profil (se bildet øverst i denne artikkelen).

 

– Brekker armene

Jerusalem Post skriver at de palestinske selvstyremyndighetene tirsdag kom med en offisiell bekreftelse på at medlemmer av Fatah har blitt skutt i beina av Hamas i Gaza, som konsekvens av at de har forsøkt å bevege seg ut av sine egne hjem i sommer. Noen skal også ha fått armene brukket i stedet for å bli skutt, ifølge talsmannen avisen har snakket med. PAs talsmann bekrefter antallet på 250 mennesker som er satt i husarrest, og sier at noen av de skadede nå er forflyttet til behandling på sykehus i Jordan.

Forrige artikkelConrad Myrland fra MIFF i paneldebatt om Midtøsten-dekning i Litteraturhuset
Neste artikkelJødehets raskt fjernet
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/