Jubelstorm i Gaza og debattstorm i Israel

Hamas erklærer våpenhvilen som ble inngått tirsdag kveld som en seier. I Israel kritiseres Netanyahu for å ha akseptert en avtale som mange mener ikke tar tilstrekkelig hensyn til landets sikkerhetsbehov.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu og IDF-mannskaper. (Illustrasjonsfoto: GPO)
Israels statsminister Benjamin Netanyahu og IDF-mannskaper. (Illustrasjonsfoto: GPO)

Israel og Hamas inngikk tirsdag en våpenhvileavtale uten tidsbegrensning, som trådte i kraft fra klokken 19.00. Avtalen er fremforhandlet med Egypt som mellommann.

Selv om avtalen langt fra oppfyller alle Hamas’ opprinnelige krav, var Hamas raskt ute med å erklære seier etter at Israel hadde akseptert den, forteller Times of Israel.

Seierserklæringen skapte jubel i Gazas gater i kveld,

– Vi er her i dag for å erklære seier for motstanden, seier for Gaza, med Guds hjelp, og vårt folks standhaftighet og den edle motstandsbevegelsen, sa Hamas’ talsmann Sami Abu Zuhri i en pressekonferanse som ble holdt på Shifa-sykehuset i Gaza by.

 

Store spørsmål er uavklarte

Avtalen innebærer at Israel skal lette restriksjonene på import av nødhjelp og bygningsmaterialer til Gaza, og at palestinerne i Gaza skal få drive fiske ut til seks nautiske mil fra kysten i stedet for dagens grense på tre nautiske mil. Videre forhandlinger skal igangsettes i Kairo om de større kravene, som byggingen av en havn og en flyplass i Gaza, og Israels krav om avvæpning av Hamas.

Etter syv uker med krig, meldes det om 2.140 drepte palestinere i Gaza. Det israelske forsvaret har sagt at om lag halvparten var stridende, og at en mengde av de sivile tapene skyldes Hamas’ utstrakte bruk av menneskelige skjold. Etter krigen er det beregnet at Hamas sitter igjen med om lag en tredjedel av rakettlageret de hadde, som før krigen var på om lag 10.000 raketter. De har avfyrt over 4.000 av dem mot Israel, og mange rakettlagre har også blitt ødelagt i målrettede luftangrep.

På israelsk side er 70 mennesker drept. Seks av dem var sivile ofre for rakettangrep. Tusener av innbyggerne i Sør-Israel har forlatt hjemmene sine av frykt for angrepene. Israel har gjennomført om lag 5.000 målrettede luftangrep mot Gaza.

 

Misnøye både til høyre og venstre

Israels statsminister Benjamin Netanyahu møter sterk motstand for avgjørelsen om å akseptere våpenhvileavtalen. Avisen Ha’aretz sin diplomatiske korrespondent Barak Ravid skriver at avtalen ikke inneholder et eneste punkt som tar spesifikke hensyn til Israels sikkerhetsbehov, og at Netanyahu må ha ønsket våpenhvile nesten for enhver pris.

Både på venstresiden og høyresiden i politikken murret misnøyen tirsdag kveld, skriver Jerusalem Post. Halve regjeringen og mange av koalisjonspartienes Knesset-medlemmer er kritiske til våpenhvileavtalen, ifølge avisen.

– Enhver avtale som ikke inkluderer at rakettrusselen mot Israels innbyggere elimineres og at Gaza-stripen demilitariseres er mindre enn halvveis til det som er nødvendig. I realiteten vil forsvaret bare måtte forberede seg på neste runde, sa bolig- og bygningsminister Uri Ariel.

Mange ga uttrykk for lignende oppfatninger.

På opposisjonens side uttalte Meretz-leder Zehava Gal-On at våpenhvilen både kommer for sent, og viser at hele militæroperasjonen har vært en strategisk feil fra Netanyahus side.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise