FN-rapport med kritikk til både Hamas og Israel

– Væpnede palestinske grupper satte FN-skoler i fare under Gaza-krigen, fastslår FNs generalsekretær Ban Ki-Moon. Sannsynligvis ble skolene også brukt til å avfyre raketter fra, ifølge en ny rapport.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon inne i en av Hamas' terrortunneler under et besøk i Gaza i oktober 2014. (Foto: Skjermdump fra web-tv hos Times of Israel / GPO)
FNs generalsekretær Ban Ki-moon inne i en av Hamas' terrortunneler. (Foto: Skjermdump fra web-tv hos Times of Israel / GPO)

Mandag offentliggjorde FN hovedfunnene i en 207 sider lang granskningsrapport om Gaza-krigen sommeren 2014. Rapporten er utarbeidet av en kommisjon som ble nedsatt av generalsekretær Ban Ki-Moon 10. november. Kommisjonen har vært ledet av Patrick Cammaert, en pensjonert nederlandsk general og tidligere offiser i FNs fredsbevarende styrker i Kongo. Rapporten baserer seg på undersøkelser av ti utvalgte hendelser fra den 50 dager lange krigen. Rapporten er ikke offentliggjort i sin helhet, men en 27 siders oppsummering er gjort tilgjengelig, i tillegg til et følgebrev fra generalsekretæren som er adressert til presidenten for FNs sikkerhetsråd. I brevet kommer Ban Ki-Moon med kritiske uttalelser mot begge sider.

Ha’aretz har publisert hele det offentlige FN-dokumentet.

 

– Avfyrte ”sannsynligvis” raketter fra skoler

MIFF trenger flere medlemmer for å bekjempe Israelhat og jødehat. Klikk her og bli medlem gratis ut året.

Rapporten konstaterer at terrorgruppene i Gaza skjulte rakettlagre på tre FN-skoler, og sannsynligvis avfyrte raketter fra to av skolene.

”Jeg er forferdet over at palestinske militante grupper satte FN-skoler i fare ved å bruke dem til å skjule våpen”, bemerker generalsekretæren i brevet.

”De tre skolene der det ble funnet våpen var tomme og ikke i bruk som tilfluktssteder. Men det faktum at de ble brukt av de involverte i krigen som lagringsplass for våpen, og at de i to tilfeller sannsynligvis avfyrte raketter fra dem, er uakseptabelt. Det er med på å undergrave den tilliten alle burde kunne ha til at FNs eiendommer er sivile steder og derfor ikke kan brukes i angrep. Jeg er fast bestemt på å ta de nødvendige grep for å sikre at slike hendelser ikke gjentar seg i framtiden”, skriver han.

 

Fordømmer israelske angrep

Israel kritiseres i rapporten for å ha angrepet syv FN-drevne skoler i Gaza, og for at 44 personer som hadde søkt tilflukt på disse skolene skal ha blitt drept og 227 skadet. Ban Ki-Moon sier i brevet at han fordømmer disse angrepene.

Generalsekretæren understreker viktigheten av at sivilbefolkningen på Gaza må få ivaretatt sin rett til å leve i fred og sikkerhet fra vold og terrorisme. Han understreker også at man må huske på sivilbefolkningen i Sør-Israel som lever med konstante trusler om rakettangrep og andre terrorangrep fra Hamas og andre terrororganisasjoner.

 

– Israel gjorde alt for å hindre skader

Både Israel og Hamas sa seg villige til å samarbeide med granskningskommisjonen da arbeidet med rapporten startet i oktober. Det israelske forsvarets talsmann Emmanuel Nachshon sier at alle hendelsene som er omtalt i FN-rapporten allerede har vært nøye gjennomgått og gransket av Israels egne etterforskere og at Israel har gjort alt som var mulig for å hindre skader i sårbare områder.

– Oppsummeringen av rapporten slår tydelig fast hvordan terrororganisasjonene har utnyttet FNs fasiliteter på Gaza-stripen, poengterer Nachshon.

Han sier Israel er klare for å samarbeide med UNRWA om tiltak for å unngå at slikt gjentar seg i framtiden. Bruken av FN-skolene er klare brudd på internasjonal lov. Dette satte sivile, deriblant FN-ansatte, i stor fare, sier Nachshon.

Forrige artikkelPågrepet for å ha kastet brannbomber
Neste artikkelIsrael har sendt hjelpemannskaper til Nepal
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -