Hamas-hovedkvarter i Gaza bombet

Hovedkvarteret til Hamas’ sikkerhetstjeneste i Gaza by ble bombet mandag. En rivaliserende islamistgruppe kan ha stått bak.

Hamas, som styrer på Gaza-stripen, er ikke radikale nok i salafistenes øyne. (Illustrasjonsfoto: IDF)
Mange palestinere mener væpnet kamp er det mest effektive middelet for å få sin egen stat. (Illustrasjonsfoto: IDF)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Hamas-hovedkvarteret eksploderte like før solnedgang mandag, ifølge nyhetsbyrået AFP, som gjengis av blant andre Times of Israel.

Hamas’ sikkerhetstjeneste ville ikke gi noen umiddelbar kommentar til media om hva som hadde skjedd.

Noen timer før ble det utstedt en trusselmelding fra en gruppe salafister som kaller seg ”støttespillere for den islamske staten i Jerusalem”. Meldingen lød: ”Hamas og deres sikkerhetsstyrker har 72 timer på seg fra publiseringen av denne meldingen til å frigi alle salafister som er fengslet. Våre soldater er klare til å handle mot utvalgte mål ved utgangen av dette ultimatumet.”

Det er ikke bevist noen forbindelse mellom trusselmeldingen og bombeangrepet. Men den senere tiden har salafistene utført flere andre bombeaksjoner i Gaza. De blir i stadig større grad oppfattet som en trussel av Hamas. Selv om Hamas har styrt Gaza med islamistisk jernhånd de siste åtte årene, nekter å anerkjenne Israel og har som mål å utslette den jødiske staten, mener salafistene at Hamas ikke er radikale nok i kampen mot Israel, og at de ikke håndhever religionens lover strengt nok. Salafistgruppen har i lengre tid anklaget Hamas for å torturere deres medlemmer i fengsel og å trakassere dem i samfunnet, skriver Jerusalem Post.

Hamas arresterte en av salafistenes ledere i Gaza i april, fordi de mener han har bånd til Den islamske staten. Hamas på sin side har ideologisk utspring fra den islamistiske organisasjonen Det muslimske brorskap i Egypt.

Etter mandagens bombeangrep har Hamas strammet grepet for å få kontroll over denne enda mer radikale islamistbevegelsen. Hamas skal denne uken ha ødelagt en moské som de mener ble brukt som samlingssted for salafistene som utfører angrepene. De skal også ha satt opp nye kontrollstasjoner og utplassert maskerte væpnede menn på steder der salafistene samles, ifølge nyhetsbyrået AP.

 

Forrige artikkelBoikottreklame fjernet fra danske busser
Neste artikkelRegjeringskoalisjonen er klar
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/