Er det en avtale på gang mellom Israel og Hamas?

En rådgiver til Tyrkias statsminister sier han “snarlig” venter “en omfattende avtale mellom Hamas og Israel”.

Hamas-leder Khaled Mashaal (Foto: Wikimedia Commons)
Hamas-leder Khaled Mashaal (Foto: Wikimedia Commons)

Det siste halve året har det fra tid til annen kommet ubekreftede meldinger om indirekte samtaler mellom Hamas og Israel. Allerede i mars meldte MIFF at Hamas takket nei til en femårig våpenhvile som innebar større lettelser i blokaden av Gaza-stripen.

I et ferskt intervju med en avis på Gaza-stripen avslører en rådgiver til Tyrkias statsminister at en “omfattende avtale” nå er nærmere enn før. Han venter en snarlig løsning.

– Avtalen vil løse spørsmålene om blokaden, åpne grensepostene og sikre en våpenhvile mellom Israel og Hamas, sier Yasin Aktay.

Tyrkiske kilder sier til Zvi Bar’el i den israelske avisen Ha’aretz at Tyrkia og Hamas har drøftet muligheten for å la kontroll av varer til Gaza skje i Nord-Kypros under tyrkisk overoppsyn. Avtaleskissen legger også opp til at Hamas forplikter seg til åtte til ti års våpenhvile med Israel. Islamsk Jihad skal også være villig til å akseptere avtalen, skriver Bar’el.

Den israelske journalisten tror denne siste utviklingen er knyttet til Saudi-Arabias ønske om å bygge en sunni-akse for å blokkere Irans påvirkning. Riyadh presser Egypt til å vise velvilje mot Hamas og Tyrkia. For Israel vil en avtale kunne bedre forholdet til Tyrkia.

Bar’el oppsummerer sin artikkel slik:

“Det skjulte paradokset med en slik avtale er at den israelske-arabiske fronten mot Iran vil tvinge Israel til å inngå en diplomatisk avtale med Hamas og forbedre forholdet til Tyrkia uten å skade forholdet til Egypt. En slik avtale, som ikke tvinger Israel til å stanse bygging i bosetninger eller evakuere land, har mange fordeler for Israel. Den vil stanse det internasjonale presset på å lette blokaden av Gaza og avdempe den økonomiske tidsbomben som sannsynligvis vil presse Gaza over kokepunktet. Dersom en slik avtale blir en realitet, vil de største taperne sannsynligvis bli Mahmoud Abbas og Fatah-lederskapet, fordi uavhengig økonomisk utvikling i Gaza under Hamas-lederskap vil være en de facto kutt i forbindelser mellom de to.”

Forrige artikkelGår fra Israel-boikott til jødeboikott
Neste artikkelTredje knivangrep på tre dager
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -