FN med sjelden kritikk av Hamas

FNs spesialkoordinator for fredsprosessen i Midtøsten, Nikolay Mladenov, påpeker at Hamas’ plan om offentlige henrettelser bryter med internasjonal lov. Han uttaler seg også kritisk om Hamas’ bruk av sement til militære formål.
Her er FNs sikkerhetsråd samlet til møte onsdag 25. mai 2016. (Foto: FN / Manuel Elias)
Israels er FNs syndebukk. Her er FNs sikkerhetsråd samlet til møte onsdag 25. mai 2016. (Foto: FN / Manuel Elias)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Denne uken ble det kjent at Hamas planlegger å henrette 13 dødsdømte fanger i full offentlighet. Hamas-myndighetene i Gaza anerkjenner ikke lenger den palestinske presidenten Mahmoud Abbas’ autoritet i slike saker, og vil derfor gjennomføre henrettelse uten godkjennelse fra ham.

I FN skaper nyheten reaksjoner, ifølge Jerusalem Post. For en sjelden gangs skyld fikk FNs sikkerhetsråd onsdag servert en tale som inneholdt mer kritikk av Hamas enn av Israel.

 

– Hamas bryter internasjonal lov

– Jeg vil henstille Hamas til ikke å utføre disse henrettelsene, og jeg oppfordrer president Abbas til å pålegge en utsettelse av gjennomføringen av dødsstraffene, sa FNs spesialkoordinator for fredsprosessen i Midtøsten, Nikolay Mladenov til sikkerhetsrådet i New York.

– Internasjonal lov begrenser bruken av dødsstraff til ”de mest alvorlige forbrytelsene” og pålegger at det føres rettssak med ankeprosesser som fullt ut følger kravene til rettferdig rettergang. Jeg tviler seriøst på at rettssakene som har endt med dødsdom i Gaza, møter disse kravene, fortsatte han.

Mladenov sa at det var enda mer alarmerende at henrettelsene planlegges utført i offentlighet.

– Dette er enda mer alarmerende fordi offentlige henrettelser er forbudt i henhold til internasjonale menneskerettslover, sa han i talen.

Han poengterte også at beslutningen om å utføre henrettelsene ble tatt uten godkjennelse fra president Abbas, et brudd på de palestinske selvstyremyndighetenes egen lov.

– Dette gir grunn til bekymring over den fortsatte splittelsen mellom Fatah og Hamas. Palestina er ett, og Gaza og Vestbredden er to integrerte deler, sa Mladenov.

 

Advarer mot ulovlig sementbruk

I talen kom Mladenov også inn på rapportene om at Hamas-myndighetene beslaglegger store deler av sementen som innføres til Gaza, for heller å bruke den i utbyggingen av terror-infrastruktur enn å la den gå til gjenoppbygging av ødelagte hjem blant sivilbefolkningen.

Denne uken kom det israelske utenriksdepartementets direktør Dore Gold med den oppsiktsvekkende informasjonen at opp mot 95 prosent av sementen som blir levert til Gaza-stripen, blir misbrukt til ”militære formål”.

– Siden oktober har Israel sluppet inn 4.824.000 tonn med byggematerialer til Gaza-stripen, og disse er ofte blitt beslaglagt og brukt til å bygge nye angrepstunneler inn på israelsk territorium, opplyste Gold.

Uten å henvise direkte til dette, kom Mladenov i talen sin med en oppfordring til ”både individer og grupper i Gaza” om å ”sikre at sementen blir brukt til det den er ment for”, nemlig å ”gjenoppbygge hjem i Gaza”, og at den ikke ”blir satt av til militære formål”.

– Alle sider må forsikre seg om at sementen blir brukt kun til sivile formål. Individer og grupper som forsøker å tjene på at byggematerialer brukes på måter som avviker fra formålet – til korrupsjon, tunnelbygging eller andre formål – må forstå at deres egoisme resulterer i at deres eget folks lidelser fortsetter og sår frø av framtidig voldsbruk, sa Mladenov.

– Palestinerne i Gaza blir stadig mer desperate, fordi de ser at utsiktene deres til å leve et normalt liv og gjenoppbygge økonomien blir blokkert av Hamas’ militære opprustning, av Israels sikkerhetstiltak og avstengninger, av mangelen på palestinsk enhet og av at giverlandene ikke oppfyller sine løfter om bistand, uttalte Mladenov.

Han appellerte til at det må finnes en snarlig løsning på Gazas vedvarende vann- og energikrise og fortalte at de fleste innbyggerne i Gaza bare har tilgang til strøm åtte til 12 timer i døgnet.

 

Advarer om eskalering av konflikten

Mladenov konstaterte at konfliktnivået mellom Israel og Gaza økte i mai til det mest dramatiske nivået så langt etter krigen sommeren 2014, etter at det israelske forsvaret oppdaget to nye terrortunneler, som førte fra Gaza og under grensen mot Israel.

IDF har tatt seg inn i Gaza 14 ganger under operasjoner for å ødelegge disse to tunnelene og lete etter flere. Det israelske luftforsvaret har gjennomført 13 angrep rettet mot Hamas’ baser som gjensvar på rakett- og granatangrep fra Gaza.

Palestinere i Gaza har avfyrt 40 granater og åtte raketter mot Israel.

– Hvis ikke det blir gjort radikalt mye mer for å håndtere de vedvarende realitetene i Gaza, er det ikke et spørsmål om ”hvis”, men om ”når” en ny eskalering finner sted, avsluttet Mladenov.


Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise