Hamas planlegger offentlige henrettelser

Hamas-myndighetene i Gaza planlegger å henrette 13 fanger med en stor folkemengde som tilskuere.

Dette bildet viser forberedelsene til en henrettelse i Gaza i 2013. (Illustrasjonsfoto: Hamas-myndighetenes innenriksdepartement i Gaza)
Dette bildet viser forberedelsene til en henrettelse i Gaza i 2013. (Illustrasjonsfoto: Hamas-myndighetenes innenriksdepartement i Gaza)

En gruppe av Hamas’ medlemmer i det palestinske parlamentet (et parlament som ikke har møttes til noen felles sesjon siden 2007) har gitt godkjenning til at Hamas-myndighetene i Gaza kan henrette 13 dødsdømte fanger, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Godkjenningen fra parlamentsmedlemmene ble sendt ut i form av en offentlig uttalelse fra ”parlamentsmedlemmer i Gaza” onsdag. Det er ikke offentlig kjent hvor mange parlamentsmedlemmer som var med på å utstede godkjenningen. Det som er kjent er at de ikke hadde mandat til å gjøre det uten samtykke fra de palestinske selvstyremyndighetenes president Mahmoud Abbas. Parlamentsmedlemmene valgte likevel å gå utenom presidenten. Dette skjedde etter at flere Hamas-talsmenn de siste dagene hadde uttalt at de planlegger en serie offentlige henrettelser i Gaza.

Hamas-regimets statsadvokat i Gaza, Ismail Jaber, uttalte søndag at ”dødsstraffer vil snart bli iverksatt i Gaza”, og at han ville ”anmode om at de blir utført foran en stor folkemengde”. Han erklærte at Abbas’ ikke lenger har autoritet i slike saker.

De fleste av de 13 dødsdømte mennene er dømt for drap i forbindelse med ran.

Planene om henrettelser har fått sterk kritikk i FN.

Forrige gang det ble rapportert om at offentlige henrettelser var blitt utført i Gaza, var under krigen mellom Israel og Hamas i 2014. Da meldte Jerusalem Post at mer enn 30 personer var blitt henrettet av Hamas-regimet uten rettergang. De fleste av dem ble henrettet på grunn av anklager om samarbeid med Israel.

Ifølge Palestinian Center for Human Rights ble ni palestinere i Gaza, og to på Vestbredden, idømt dødsstraff i 2015. Til nå i 2016 skal ytterligere ti personer være blitt idømt dødsstraff i Gaza.

Forrige artikkel95 % av sement misbrukes militært
Neste artikkelFN med sjelden kritikk av Hamas
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/