– Israel vil ikke tillate Hamas å ruste opp til krig

Etter søndagens israelske reaksjon mot rakettangrepet fra Gaza, sier Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman at ”ingen kan forvente at Israel skal tillate Hamas å ruste opp til krig”.

Avigdor Lieberman. (Foto: Wikimedia Commons)
Avigdor Lieberman. (Foto: Wikimedia Commons)

Det israelske luftforsvaret bombet søndag 50 mål som var knyttet til Hamas’ terrorvirksomhet i Gaza, etter et rakettangrep mot sentrum av den israelske byen Sderot. Den israelske motreaksjonen var sterkere enn de andre gangene Israel er blitt rammet av rakettangrep den senere tiden, selv om ingen ble drept i luftangrepene. 14 raketter fra Gaza har eksplodert i Israel til nå i 2016. Dagen etter uttalte forsvarsminister Avigdor Lieberman seg om situasjonen.

– Ingen kan forvente at Israel skal tillate Hamas å ruste opp til krig. Og det kan ikke forventes at vi skal tillate dem å robbe innbyggerne i Gaza. De krever inn skatter, men i stedet for å bygge bygninger, bygger de tunneler, sa Lieberman ifølge Israel Hayom.

Han fortsatte:

– Min tilnærming er at de får gjenoppbygging mot demilitarisering. Det er formelen. De vet at hver gang de er i krise, løser Israel problemet – eller FN eller EU. De er ikke interessert i å løse sin egen krise, de vil bare bygge opp ny militær makt. 70 prosent av skatteinntektene deres går til å bygge opp ny militær makt og våpenkapasitet. De ønsker ikke å ta vare på innbyggerne, de vil bare ha raketter og tunneler.

Rakettangrepet søndag er den andre som er begått fra Gaza etter at Lieberman overtok som forsvarsminister i mai. Han har tidligere rettet kritikk mot sin forgjenger Moshe Ya’alon fordi han mener forsvaret har reagert for lite kraftig mot rakettangrepene den siste tiden.

Foreløpig ser det ut til at roen er gjenopprettet i denne omgang, da Hamas ikke har fortsatt angrepene etter Israels motangrep. Flere nøkkelposisjoner i Hamas’ terrorinfrastruktur ble rammet i luftangrepene søndag.

Hamas’ talsmann Mahmoud Al-Zahar sier at organisasjonen fortsatt er ”forpliktet på våpenhvileavtalen med den israelske okkupasjonen, så lenge de ikke går til nye angrep mot Gaza. Han legger til at dersom Israels luftangrep fortsetter nå, vil Hamas ”respondere bestemt og med kraft”. Han sier samtidig at ”den israelske okkupasjonen har signalisert åpent at de ikke er interessert i en eskalering og at konfrontasjonen er avsluttet”.

De fleste av den senere tidens rakettangrep fra Gaza har ikke kommet fra Hamas-regimet, men fra ekstreme salafistgrupper med bånd til Den islamske staten (IS).

Den IS-relaterte gruppen Aknaf Beit Al-Maqdis har sendt ut en pressemelding etter rakettangrepet der de blant annet skriver: ”Slik som barna i Gaza lider, slik skal også barna i Sderot lide.” De advarer om at rakettangrepene mot Sør-Israel vil fortsette.

Salafistene er rivaler av Hamas og kjemper for å vinne oppslutning blant folket i Gaza. Israelske myndigheter holder Hamas-myndighetene ansvarlige for å opprettholde lov og orden i Gaza, og dermed for samtlige rakettangrep.

Forrige artikkelPeter Beck i MIFF Stavanger: Den aktuelle situasjonen
Neste artikkelConrad Myrland i MIFF Haugalandet: Hvordan 10.000 MIFF-medlemmer gjør en forskjell
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/