FN krever diplomatisk immunitet for terrortiltalt palestiner

Israel avslår å sette fri en palestinsk mann som er tiltalt for å ha brukt FN-posisjon til å hjelpe terrororganisasjonen Hamas.

Waheed Abd Allah Borsh er tiltalt for å ha hjulpet terrororganisasjonen Hamas gjennom sin posisjon i FN. (Foto: Shin Bet)
Waheed Abd Allah Borsh er tiltalt for å ha hjulpet terrororganisasjonen Hamas gjennom sin posisjon i FN. (Foto: Shin Bet)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

– Vi gir ikke immunitet til terrorister som forsøker å skade våre borgere, sier Israels ambassadør til FN, Danny Danon, ifølge Ha’aretz og Times of Israel.

Dermed gjør han det klart at Israel ikke vil etterkomme et krav fra FN om å sette fri en palestiner som er mistenkt for å ha kanalisert FN-ressurser til opprustning av terrororganisasjonen Hamas.

 

Hamas ville ha ”størst mulig utbytte” av ham

Kravet fra FN gjelder den 38 år gamle palestinske mannen Waheed Abd Allah Borsh fra Gaza. Han ble arrestert av israelske sikkerhetsstyrker da han var på vei inn til Gaza ved grenseovergangen Eretz i juli. Borsh er ansatt i en lederstilling ved FNs utviklingsprogram i Gaza. Ifølge etterretningstjenesten Shin Bet har Borsh tilstått i avhør at han i 2014 ble instruert av Hamas til å ”fokusere arbeidet sitt i FN på en slik måte at Hamas får størst mulig utbytte av ham”.

FNs utviklingsprogram (UNDP) har arbeidet i Gaza og på Vestbredden siden 1970-tallet. De siste årene har organisasjonen fokusert på gjenoppbygging av hjem og forretninger som er blitt ødelagt i krigene mellom Israel og Hamas. Som medansvarlig for dette arbeidet skal Borsh ha valgt ut prosjekter som ville komme Hamas til gode og beordret FN-mannskapene til å arbeide med dem. I 2015 skal han ha brukt FN-ressurser på å bistå byggingen av en marina for Hamas’ væpnede terrorstyrker nord på Gaza-stripen. Det samme året skal han ha arbeidet med å overbevise resten av ledelsen i UNDP om å prioritere gjenoppbygging av boliger i områder som var bebodd av Hamas-medlemmer.

I tillegg til å kanalisere materiell støtte til Hamas, er Borsh også anklaget for å ha hjulpet terrorgruppen å beholde sine våpen og andre eiendeler som ble funnet gjemt på FN-eiendommer under Gaza-krigen sommeren 2014. Det skal ha foregått ved at Hamas fikk lov å ta kontroll over åstedet når våpen eller innganger til terrortunneler ble oppdaget i bygninger som UNDP var ansvarlige for. Slik kunne Hamas beslaglegge både våpnene og andre eiendeler, i strid med vedtatte FN-prosedyrer.

Shin Bet opplyser at Borsh i avhør har gitt dem informasjon om flere andre som også er ansatt i internasjonale hjelpeorganisasjoner og har bånd til Hamas. I tillegg har han angitt steder der han har fått se tunneler og baser for Hamas’ væpnede styrker.

Tirsdag 9. august ble han tiltalt ved en israelsk domstol i Beersheva for å ha hjulpet en terrororganisasjon.

”Saken viser hvordan Hamas utnytter ressurser fra internasjonale hjelpeorganisasjoner på bekostning av sivilbefolkningen i Gaza”, skriver Shin Bet i en pressemelding.

Hamas benekter anklagene.

 

Overrasket over FN-reaksjon

Etter at tiltalen ble kjent, ba det israelske utenriksdepartementet FN om umiddelbart å starte en granskning av saken. Viseutenriksminister Tzipi Hotovely uttalte at FN må ”sikre at en organisasjon som skal jobbe for fred ikke støtter en morderisk terrorgruppe”.

– Vi må samtidig øke tilsynet med penger fra menneskerettsorganisasjoner, som gjentatte ganger er blitt brukt til å overføre penger til terrororganisasjoner, fortsatte Hotovely.

Ifølge UD-talsmann Emmanuel Nachshon viste UNDP velvilje til å samarbeide om etterforskningen av saken den første tiden etter at Borsh ble arrestert. Det kom derfor som en overraskelse på israelske myndigheter da de torsdag 25. august mottok et brev fra FNs juridiske avdeling med krav om at Borsh måtte løslates på bakgrunn av diplomatisk immunitet.

Brevet var adressert til Israels FN-delegasjon. I brevet hevdes det at alle FN-ansatte har rett på diplomatisk immunitet og at dette derfor også må omfatte Borsh. I tillegg inneholdt brevet krav om at FN-representanter må ha tilgang til Borsh så lenge han likevel holdes fengslet i Beersheva. Brevteksten brukte ikke det israelske navnet på den israelske byen, men det arabiske Bi’ir as-Sab.

 

Israel krever at hjelpeorganisasjoner fører bedre tilsyn

– Israel avviser FNs påstand om at en person som har hjulpet Hamas, som er internasjonalt definert som en terrororganisasjon, skal nyte godt av immunitet. Kravet avvises av den enkle grunn at enhver som bistår til terror da vil kunne gjøre det mens de skjuler seg bak immunitet, sier Nachshon.

Han legger til at israelsk UD er i gang med en juridisk gjennomgang av kravet, selv om et slikt krav ikke har noen seriøs verdi. I to uker etter at Borsh ble arrestert, påsto FN at han bare var en innleid ekstern bidragsyter. Det står i kontrast til at de nå plutselig påstår at han som FN-ansatt kan kreve immunitet. Nachshon sier også at avtalen om diplomatisk immunitet åpenbart aldri har vært ment å gjelde terrorhandlinger.

– Det er utenkelig at noen som bistår til terror skal nyte godt av FN-immunitet, understreker han.

FN-ambassadør Danny Danon har vært like tydelig i sin reaksjon mot immunitetskravet. Danon krever nå at FN og andre organisasjoner som arbeider i Gaza må iverksette nye tilsynsordninger for å sikre at hjelpen når innbyggerne som trenger den, og ikke terrorgrupper.

– FN og andre organisasjoner må sette i gang omfattende reformer av hvordan det humanitære hjelpearbeidet i Gaza foregår, sier Danon.

– Alle dollar som blir brukt og alle lokale som blir innleid av en internasjonal organisasjon, må overvåkes for å sikre at de brukes til å oppfylle formålet, som er å hjelpe innbyggerne i Gaza og ikke å finansiere terrorvirksomhet, fortsetter han.

Tiltalen mot Borsh kommer kort tid etter at to lignende saker er opprettet.

Den mest kjente av disse sakene gjelder lederen for den kristne internasjonale hjelpeorganisasjonen World Visions arbeid i Gaza. Han står tiltalt for å ha brukt over 420 millioner nødhjelpskroner til Hamas’ terroraktivitet.

Forrige artikkelForskere i Tel Aviv nærmer seg kur mot føflekk-kreft
Neste artikkelSlik gikk det da Labour forsøkte seg på Israel-boikott
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/