Hamas skal ha utnevnt ny toppleder i Gaza

Den nye lederen Imad Al-Alami skal ha nære bånd til Iran og Syria.

Mahmoud Abbas i møte med lederne for Hamas, Khaled Meshaal (i midten) og Ismail Hanyieh (t.v), i Qatar (Hentet fra Fatah Twitter-konto / Times of Israel)

Den palestinske terrororganisasjonen Hamas i Gaza skal nylig ha utnevnt en av grunnleggerne av organisasjonen som ny leder på Gazastripen etter Ismail Haniyeh. Det skriver journalist Avi Issacharoff i Times of Israel i en artikkel publisert mandag 14. november. Han skal ha fått opplysningene dagen før fra informerte kilder.

Haniyeh, som har ledet Hamas’ politiske aktivitet på Gazastripen siden 2006, reiste i september til flere arabiske og muslimske stater, tilsynelatende med den hensikt å overta ledelsen av Hamas’ politiske byrå i Qatar etter Khaled Mashaal.

Islamsk Jihad-leder Ramadan Shallah (f.v.) og Hamas-sjef Khaled Mashaal under våpenhvileforhandlingene i Kairo, 21. november 2012. De to terrorgruppenes "væpnede motstandskamp" mot Israel har stor støtte blant palestinerne for øyeblikket. (Foto: flickr.com)
Islamsk Jihad-leder Ramadan Shalah (til venstre) og Hamas-sjef Khaled Mashaal under våpenhvileforhandlingene i Kairo, 21. november 2012. (Foto: flickr.com)

Mashaal skal ha sagt at han ikke vil stille til ledervervet når Hamas etter planen skal gjennomføre valg ved slutten av året.

Den nye lederen, Imad Al-Alami (60), ble født i Gaza, men har bodd i Irans hovedstad Teheran inntil han flyttet til Syrias hovedstad Damaskus i 2008.

Han var den siste Hamas-lederen som forlot Damaskus etter at forholdet mellom Hamas og det syriske regimet ble kjølig da borgerkrigen startet i Syria i mars 2011.

Imad Al-Alami (Foto: Twitter)
Nyutnevnt leder for Hamas på Gazastripen, Imad Al-Alami (Foto: Twitter)

Al-Alami returnerte til Gaza for noen få år siden, men har siden holdt seg i bakgrunnen. Han har ikke deltatt på pressekonferanser og bruker verken Facebook eller Twitter.

Han har også unngått å besøke sørgende i forbindelse med begravelser, slik mange av hans kolleger i Hamas ofte har gjort. I løpet av de siste månedene har han bare deltatt på ett offentlig arrangement.

De politiske endringene som har funnet sted i Midtøsten de siste årene har skapt problemer for sunnimuslimske Hamas. Det har ikke vært enkelt for dem å manøvrere slik at de fortsatt får støtte både fra de sunnimuslimske Gulf-statene, og fra deres shiamuslimske rivaler i Iran, Syria og andre steder.

Ismail Haniyeh, som har oppholdt seg i Qatars hovedstad Doha siden september, var nylig i et møte med Khaled Mashaal og presidenten for de palestinske selvstyremyndighetene, Mahmoud Abbas.

Hamas-leder Ismail Haniyeh og PA-president Mahmoud Abbas fra Fatah. (Foto: Wikimedia Commons og det britiske utenriksdepartementet / Flickr.com / CC)
Hamas-leder Ismail Haniyeh og PA-president Mahmoud Abbas fra Fatah. (Foto: Wikimedia Commons og det britiske utenriksdepartementet / Flickr.com / CC)

At Haniyeh var med på dette møtet skal være enda et tegn på at han er på vei til å bli Hamas’ øverste leder.

På grunn av Haniyehs fravær fra Gaza, skal Hamas ha valgt Al-Alami som midlertidig leder inntil det holdes valg i Gaza i løpet av de neste månedene.

Al-Alami skal ha blitt alvorlig såret i et lår under krigen mellom Hamas og Israel i 2014. Ifølge et rykte ble han skadet da en heis i en tunnel kollapset over Hamas-medlemmer som gjemte seg.

Et annet rykte går ut på at han ble skadet i skyting mellom Hamas-krigere. Al-Alami fikk behandling for skadene i Tyrkia.

Forrige artikkelPalestinerne advarer USA mot å flytte ambassaden til Jerusalem
Neste artikkelIran øker samarbeid med Kina og Russland
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.