Hamas forsøkte å smugle våpen til Gaza med fiskefartøy

Israelske styrker stanset båten, men mannskapet rømte i land før israelerne fikk arrestert dem.

Fiskebåter ved havnen i Gaza by. (Illustrasjonsfoto: Proisraeli / Flickr.com / CC)
Israel har igjen utvidet fiskesonen for palestinske fiskere. (Illustrasjonsfoto: Proisraeli / Flickr.com / CC)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Et palestinsk fiskefartøy ble nylig fanget opp på kamera da det forsøkte å smugle våpen til Gaza. Fartøyet ble ødelagt av det israelske forsvaret, forteller Yedioth Aharonoth.

Båten ble observert da den forlot den sørlige grensa til Gaza-stripa på vei mot Sinai. Flere dager senere dukket den opp igjen på mistenkelig vis, og det var tydelig at bakdelen av båten var tynget ned av last.

Israelsk etterretning kontaktet 916-skvadronen, som er basert i Ashdod, og ga sikkerhetsstyrkene ordre om å avskjære fartøyet utenfor Gazas kyst. I tillegg forsøkte IDF å arrestere mannskapet.

I løpet av operasjonen avfyrte israelske marinesoldater varselsskudd mot båten for å forsøke å stanse den. Men de to palestinerne som var ombord hoppet i havet og klarte å nå land. Dette førte til at IDF skjøt mot båtens motor, som tok fyr og eksploderte.

– Vi så at båten nærmet seg langveisfra. Ved hjelp av spesielle sensorer som vi pleier å bruke for å registrere palestinske skip som skal til Gaza-stripa, kunne vi identifisere båten som et mistenkelig fartøy, kommenterte major Maor til Yedioth Aharonoth.

Etter at det brøt ut brann ombord kom det sekundære eksplosjoner. Det kan bekrefte at båten fraktet våpen eller ammunisjon.

Det palestinske mannskapet ombord på fiskefartøyey. (Foto: skjermdump fra IDF-video)
Det palestinske mannskapet ombord på fiskefartøyey. (Foto: skjermdump fra IDF-video)

 

Shin Bet har i det siste merket seg at Hamas i økende grad forsøker å smugle varer fra Sinai-halvøya til Gaza-stripa sjøveien.

– Egypterne har ødelagt de fleste smuglertunnellene mellom Rafah i Gaza og Egypt, og dermed blir Hamas tvunget til å bruke maritime smuglerruter, sa major Maor.

Maor la til at det er vanskeligere å operere i sør enn i nord på Gaza-stripa. Han påpekte likevel at forholdet til egyptiske styrker er godt.

Hamas’ forsøk på å smugle våpen og utstyr til Gaza har skjedd både over og under bakkenivå. Men siden Gaza-krigen i 2014 tok slutt, har mange smuglerforsøk blitt avverget på grunn av økt overvåkning utført av det israelske forsvaret. Råmaterialer for våpen og tunneler er blitt oppdaget i forsendelser av humanitære varer.

I tillegg kom det fram i en artikkel som Yeditoh Aharonoth publiserte i fjor at en større våpenforsendelse fra IS i Sinai til Hamas ble avverget. De fleste smuglerforsøkene til Hamas er råmaterialer som brukes til bygging av tunneler og egenproduserte produkter, slik som raketter.

Forrige artikkelNetanyahu har brutt Ben-Gurions rekord
Neste artikkelFlere branner herjer i det nordlige Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.