Tusener feiret Hamas-jubileum

Barn utkledd som jihadister og maskerte bevæpnede menn viste fram store raketter.
Hamas paraderte rundt i Gazas gater med våpen og trusler mot Israel. (Foto: Skjermdump, Yedioth Aharonoth)
Hamas paraderte rundt i Gazas gater med våpen og trusler mot Israel. (Foto: Skjermdump, Yedioth Aharonoth)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Onsdag 14. desember møtte flere tusen palestinere opp i Gazas gater for å feire 29 årsdagen til Hamas, skriver Yedioth Aharonoth.

Flere hundre menn bar våpen, mens barn var utkledd som jihadister og gikk rundt med lekevåpen. Hamas viste fram noen av sine mer avanserte raketter og plakater med følgende påskrift på hebraisk: “Vi kommer under jorda.” Dette er en trussel som minner om terrorgruppens angrepstunneler fra Gaza inn i Israel. Sammen med paraden ljomet terrorgruppas slagord fra høyttalere som var plassert i gatene. Maskerte militante menn marsjerte rundt med rifler, raketter, rakettdrevne granater og kamuflasjeutstyr.

Hamas tok over Gaza i 2007 etter et blodig og brutalt kupp. 18. august 1988 vedtok Hamas sitt charter, hvor den islamske bevegelsens politiske mål blir beskrevet. Palestinere har siden kuppet vært delt mellom Gaza under Hamas og områder på Vestbredden som styres av regjeringen til Abbas.

Terrorister fra Hamas. (Illustrasjonsfoto: IDFs blogg)

Terrorister fra Hamas. (Illustrasjonsfoto: IDFs blogg)

Siden 2007 har Hamas vært i tre kriger med Israel. Forrige krig i 2014 varte i 50 dager.

For noen palestinere viser onsdagens parade at den islamistiske bevegelsen ikke vil tolerere noen form for motstand.

– Folk er leie, de trenger å leve som mennesker, sa en butikkeier, som satt utenfor butikken sin og fulgte med på paraden.

Palestinske studenter i Gaza demonstrer til støtte for knivangrepene mot israelere. (Illustrasjonsfoto: Flash90)
Palestinske studenter i Gaza demonstrer til støtte for knivangrepene mot israelere. (Illustrasjonsfoto: Flash90)

– Hvem kommer til å gjøre motstand mot dem? De må gi oss bevilgninger for å gjenopplive oss, mente butikkeieren, som var redd for å oppgi navnet sitt.

– Hamas kan ikke forandre sine politiske synspunkt fordi de begrenses av sin egen religiøse ideologi, sa Gaza-analytikeren Akram Attallah.

– Derfor kommer vi ikke til å se større forandringer i gruppas politiske synspunkt på gjenforening med Abbas eller på Gaza-blokaden, avsluttet Attallah.


Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise