IDF: – Liten fare for krig i 2017

Men uventede hendelser kan tenne gnister i konfliktene med Hizbollah og Hamas.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu og IDF-mannskaper. (Illustrasjonsfoto: GPO)
Israels statsminister Benjamin Netanyahu og IDF-mannskaper. (Illustrasjonsfoto: GPO)
MIFF trenger flere medlemmer for å bekjempe Israelhat og jødehat. Klikk her og bli medlem gratis ut året.

Pågående krig og opptøyer i arabiske naboland har svekket Israels fiender. Dermed er sannsynligheten for at landet blir involvert i krig i 2017 forholdsvis liten, sier en høytstående offiser i det israelske forsvaret, ifølge Times of Israel.

IDF tror at verken den libanesiske terrororganisasjonen Hizbollah eller terrorgruppa Hamas på Gaza-stripa er interesserte i ny konflikt med Israel på kort sikt. Hizbollah er dypt involvert i den syriske borgerkrigen, hvor de støtter Bashar Assads tropper. Hamas har mistet mye av støtten de hadde utenfor Gaza. Likevel advarte offiseren at en uventet «dynamisk opptrapping» alltid kan utgjøre en risiko for ny konflikt.

Terrorister fra Hamas. (Illustrasjonsfoto: IDFs blogg)
Terrorister fra Hamas. (Illustrasjonsfoto: IDFs blogg)

Det har gått ti år siden Israels krig med Hizbollah. Den andre Libanon-krigen varte i en måned. Siden den gang har landet også kjempet mot Hamas i tre kriger. Forrige krig med den palestinske terrorgruppa var i 2014.

IDF-kilden viste fram et bilde av Hizbollahs militære parade, hvor flere pansrede personellkjøretøy av typen M113 ble vist fram. Han hevder at disse amerikanske kjøretøyene er overtatt fra libanesiske bevæpnede styrker.

– Vi deler denne informasjonen med andre land, deriblant USA, selvsagt, sa tjenestepersonen.

– Jeg kan til og med si at vi kjenner igjen disse spesifikke pansrede personellkjøretøyene med noen av parametrene som vi kjenner til. Disse ble gitt til de libanesiske bevæpnede styrkene. Det er ingen antagelse, fortalte han reporterne.

Den pansrede personellkjøretøyet M113 ble først tatt i bruk av USA i 1962 under Vietnam-krigen. Siden den gang har det blitt modifisert og tilpasset, og det er ett av de mest brukte militære kjøretøyene gjennom alle tider. Rundt 80 000 M113-kjøretøy er produsert og brukt av over 50 land i hele verden.

Det libanesiske forsvaret har mer enn 2000 M113-kjøretøyer. Tobias Schneider, en forsvarsanalytiker, har spekulert på Twitter om de pansrede personellkjøretøyene som ble vist fram av Hizbollah, kommer fra det libanesiske forsvaret. Denne påstanden blir benektet av Pentagon.

– Det libanesiske forsvaret har uttalt offentlig at M113-kjøretøyene som ble framstilt på Internett aldri var en del av deres utstyrsliste, sier en tjenesteperson fra Pentagon til Washington Post.

– Det stemmer med vår første vurdering: at de pansrede personellkjøretøyene som Hizbollah har i Syria mest sannsynlig ikke kommer fra det libanesiske forsvaret. Vi arbeider tett med våre kolleger i Pentagon og i etterretningssamfunnet for å løse denne saken, legger han til.

Forrige artikkel– Sverige har anerkjent Palestina som stat, men ikke fått palestinerne til å oppføre seg som myndige
Neste artikkelJulegave med skattefradrag
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -