Hamas-sjef anklages for krigsforbrytelser etter å ha brukt menneskelige skjold under Gaza-krigen i 2014

Israelsk organisasjon trekker Ismail Haniyeh inn for Den internasjonale straffedomstolen i Haag.
Ismail Haniyeh taler under en støttemarkering for palestinske fanger. (Foto: Joe Catron/Flickr)
Ismail Haniyeh taler under en støttemarkering for palestinske fanger. (Foto: Joe Catron/Flickr)
ISRAEL ER UNDER ANGREP!

Hamas-sjef og tidligere statsminister for de palestinske selvstyremyndighetene, Ismail Haniyeh, blir nå trukket inn for Den internasjonale straffedomstolen i Haag. Haniyehs terrororganisasjon anklages for å ha brukt sivilbefolkningen som menneskelige skjold under krigen med Israel i 2014.

“Denne kriminaliteten manifesterte seg i avfyring av raketter og bombekastere fra befolkede områder, sivile ble (ofte) oppmuntret til å bli værende i områder som var potensielle angrepsmål for IDF og raketter og granater ble oppbevart i bygninger brukt som skoler, sykehus, moskeer og andre sivile anlegg,” skriver advokat Calev Michael Myers, som har sendt en begjæring til den internasjonale straffedomstolen på vegne av den israelske organisasjonen Israel-Li og den ideelle organisasjonen Jerusalem Institute of Peace, skriver avisen Israel Hayom.

Advokaten skriver videre at under kampene i 2014 avfyrte Hamas raketter mot helt vilkårlige mål, og at det er forbudt i henhold til internasjonal lov. I begjæringen hevdes det også at konsekvensene av krigsforbrytelsene som Haniyeh skal ha begått, var uvanlig brutale, og en av de største årsakene til at over 2100 personer ble drept på Gazastripen i løpet av de sju ukene konflikten varte.

“Det burde være unødvendig å påpeke det, men gjerningsmennene bak disse forbrytelsene skapte frykt blant Gazas innbyggere. Resultatet var at deres liv ble satt i en reell fare mot deres vilje,” står det i begjæringen.

Myers mener hele formålet med Den internasjonale straffedomstolen i Haag er å ta tak i akkurat slike saker. Domstolen har som mål “å beskytte sivile som blir ofre for regimer, som brutalt tråkker på grunnleggende menneskerettigheter, og gjennom etterforskning, påtale og bringe enkeltpersoner til ansvar i retten for å ha begått disse forferdelige forbrytelsene”.

I begjæringen til domstolen skriver Myers at Haniyeh personlig spilte en “sentral rolle i å gjennomføre de nevnte forbrytelser. Haniyeh og den regjeringen han ledet oppfordret innbyggerne i Gaza til å forbli i sine hjem og lot dem ikke forlate dem, til tross for gjentatte advarsler fra IDF om at området kunne bli bombet”.

Raketter på vei fra Gaza til Sderot. (Illustrasjonsfoto: Tipinfo / CC / Flickr.com)
Raketter på vei fra Gaza mot Israel under krigen i 2014. (Illustrasjonsfoto: Tipinfo / CC / Flickr.com)

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise