Hamas hengte tre personer som var anklaget for å samarbeide med Israel

Menneskerettighetsgruppe kaller henrettelsene til terrorgruppen på Gazastripen avskyelig.

Tre personer ble henrettet ved henging i Gaza. Dette bildet er fra en annen henrettelse. (Foto: Gaza Interior Ministry)
Bildet er fra en offentlig henrettelse på Gazastripen. (Foto: Gaza Interior Ministry)

Tre personer er blitt henrettet ved henging av terrorgruppen Hamas etter anklager om at de samarbeidet med israelsk etterretningstjeneste. Det forteller innenriks- og sikkerhetsdepartementet på den Hamas-kontrollerte Gazastripen i en pressemelding. Mennene ble hengt inne på området til en politistasjon på Gaza.

– Disse henrettelsene viser at Hamas og IS har ulike navn, men samme praksis, sier generalmajor Yoav Mordechai, som leder det israelske administrasjonsorganet for offentlig samarbeid med palestinerne på Vestbredden og i Gaza (COGAT).

Hamas har drevet en intens jakt etter mistenkte Israel-kollaboratører etter at deres terrorsjef Mazen Faqha ble skutt og drept i sin egen garasje fredag 24. mars. Terrorgruppen anklager Israel for å stå bak drapet, selv om det ikke er bekreftet av israelske myndigheter. Likevel skal ikke de tre som ble henrettet være involvert i drapet på Faqha, ifølge departementet. Det skriver avisen Times of Israel.

De drepte skal ha vært 32, 42 og 55 år gamle og var anklaget for å gi informasjon til Israel om oppholdsstedet til Hamas-medlemmer og om militære anlegg. Informasjonen skal ifølge anklagen ha ført til at flere Hamas-krigere ble drept av israelske styrker.

Siden Hamas tok kontrollen over Gazastripen i 2007 er 96 personer blitt dømt til døden. Ifølge NRK har minst 25 av dødsdommene blitt fullbyrdet siden 2007. I henhold til palestinske lover er det dødsstraff for å samarbeide med Israel, for drap og narkotikakriminalitet. Likevel har ingen blitt henrettet på Vestbredden siden 2002.

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch kaller drapene avskyelige.

– Disse stygge henrettelsene viser Hamas-myndighetenes svakhet, og ikke styrke. Hamas vil aldri oppnå sann sikkerhet og stabilitet gjennom å skyte folk eller henge dem i galgen, men gjennom å respektere internasjonale normer og rettssikkerhet, sier Sarah Leah Whitson, direktør for HRWs Midtøsten-avdeling, i en uttalelse.

En person fraktes bort for en offentlig henrettelse i Gaza i 2014. (Foto: Skjermdump YouTube)
En person fraktes bort for en offentlig henrettelse i Gaza i 2014. (Foto: Skjermdump YouTube)
Forrige artikkelSå lenge det finnes folk som vil kjøre over jøder, er Israel strengt nødvendig
Neste artikkel– Angrepet sender et viktig budskap til slakteren fra Damaskus
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.