Saudi-Arabia krever at Qatar slutter å finansiere Hamas

Den palestinske terrorgruppen skal være sjokkert over kravet fra Saudi-Arabia.
Den saudiarabiske utenriksministeren Adel al-Jubeir krever at Qatar slutter å finansiere Hamas. (Foto: US State Departement)
Den saudiarabiske utenriksministeren Adel al-Jubeir krever at Qatar slutter å finansiere Hamas. (Foto: US State Departement)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

De arabiske statene Saudi-Arabia, Egypt, Bahrain, De forente arabiske emirater og Jemen har havnet i en diplomatisk isfront med Qatar. Det er spesielt Saudi-Arabia, som er det eneste landet Qatar grenser til, som kritiserer nabolandet. Sammen med andre arabiske land har de innført flere økonomiske sanksjoner mot Qatar.

Begrunnelsen er blant annet Qatars tette bånd til Iran og deres økonomiske bidrag til terrororganisasjoner. Blant annet er Qatar den viktigste bidragsyteren til den palestinske terrorgruppen Hamas. Nå krever Saudi-Arabia en slutt på Qatars finansiering av den palestinske gruppen som regjerer på Gazastripen.

– Vi har bestemt oss for å si ifra at nok er nok. Ingen ønsker å skade Qatar, men de må avgjøre hvilken retning de ønsker å gå i. Jeg håper de økonomiske sanksjonene mot Qatar vil overbevise dem om å gå i riktig retning, og slutte å støtte organisasjoner som det Muslimske brorskap og Hamas, sier Saudi-Arabias utenriksminister, Adel al-Jubeir, i et intervju gjengitt av den israelske avisen Yedioth Ahronoth.

Jubeir la til at Qatar undergraver de palestinske selvstyremyndighetene og Egypt. Saudi-Arabias utenriksminister mener også at nyhetsbyrået Al-Jazeera, som er statseid av Qatar, er fiendtlig mot palestinerne og egypterne.

Hamas sier i en uttalelse onsdag at kravet fra Saudi-Arabia er et “sjokk for det palestinske folket og de arabiske og islamske nasjoner.” Hamas påstår videre at Israel “vil utnytte disse uttalelsene for å utføre flere lovbrudd mot det palestinske folket”.

Journalist Amos Harel i den israelske avisen Ha’aretz skriver i en analyse at dette kan føre til en enda mer prekær situasjon for beboerne på Gazastripen. I ytterste konsekvens kan det også gå utover Israels sikkerhet. Blir situasjonen for tilspisset kan det føre til at det bryter ut en ny krig i sommer, tre år etter forrige Gaza-krig.

I tillegg til at Qatar har sponset Hamas, har landet også huset gruppens ledere. Nylig måtte flere av dem forlate landet etter at Qatar ble presset av Saudi-Arabia.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise