EUs høyeste domstol har bestemt at Hamas fortsatt skal stå på listen over terrororganisasjoner

I dag ble dommen fra 2014 om å fjerne Hamas fra EUs liste gjort om.

Terrorister fra Hamas. (Illustrasjonsfoto: IDFs blogg)
Terrorister fra Hamas viser frem noen av gruppens raketter. (Illustrasjonsfoto: IDFs blogg)

Domstolen i Den europeiske union (engelsk: Court of Justice of the European Union) avsa onsdag morgen en dom som sier at den palestinske organisasjonen Hamas fortsatt skal defineres som en terroristorganisasjon, og dermed stå på EUs liste over slike organisasjoner. Det skriver Times of Israel i dag.

Dommen kom som en overraskelse for mange i Jerusalem fordi Retten (engelsk: General Court), som er en lavere EU-domstol, i 2014 avsa en dom om at Hamas skulle fjernes fra listen. I tillegg hadde Eleanor Sharpston, som er en av Domstolens 11 juridiske eksperter, sagt til retten 22. september 2016 at det ifølge hennes vurdering var riktig å ta Hamas av listen fordi prosedyrefeil gjorde vedtaket ugyldig.

Britiske Eleanor Sharpston. (Foto: University of Cambridge)
Britiske Eleanor Sharpston. (Foto: University of Cambridge)

Det var Den europeiske unionens råd (engelsk: Council of the European Union) som i desember 2001 først inkluderte den “militære” delen av Hamas på den aller første listen over terrororganisasjoner. Listen ble opprettet etter terrorangrepet mot USA i september 2001. I 2003 ble også den såkalte “politiske” delen av Hamas plassert på listen.

12. september 2010 leverte Hamas en anke til Retten på at organisasjonen var satt opp på EUs terrorliste, og fire år senere, i desember 2014, fikk Hamas medhold i klagen. Retten mente EU-rådet ikke hadde tilstrekkelige bevis mot Hamas da organisasjonen første gang ble ført opp på listen. Ifølge Rettens dom var det feil å inkludere Hamas på listen, fordi rådets vedtak bare var basert på “bevis hentet fra pressen og Internett, og ikke med begrunnelse fra handlinger som hadde blitt gransket og bekreftet av kompetente myndigheter».

EU-rådet leverte 20. februar 2015 en anke over dommen fra desember 2014.

Den israelske regjeringen protesterte også kraftig. Israels statsminister Benjamin Netanyahu sa det var en selvfølge at Hamas hører hjemme på listen, og at alle kunne se det er en brutal terrororganisasjon med et klart mål om å utslette Israel.

I dagens dom står det at bevisene som EU-rådet baserte vedtaket på i 2001, var tilstrekkelige og kom fra kompetente myndigheter. Domstolen i Den europeiske union bestemte at saken skal returneres til Retten slik at den kan undersøke de fakta og argumenter som den ikke behandlet i dommen fra 2014.

 

EUs representant i Israel, Lars Faaborg-Andersen. (Foto: EUs representasjon i Israel)
EUs representant i Israel, Lars Faaborg-Andersen. (Foto: EUs representasjon i Israel)

EUs ambassadør til Israel, danske Lars Faaborg-Andersen, sa etter at Rettens dom i 2014 ble kjent at den ikke ville endre EUs politiske standpunkt om Hamas, nemlig at Hamas er en terrororganisasjon.

I dag uttrykte han glede over avgjørelsen i EUs høyeste domstol.

– Den nåværende plasseringen av Hamas på listen er gyldig, og den europeiske unionen fortsetter å se på Hamas som en terrororganisasjon. Alle tiltak mot organisasjonen – som for eksempel frysing av aktiva og forbud mot innkreving eller innsamling av midler – blir opprettholdt, sa han til Times of Israel.

Takket være våre medlemmer og støttespillere er alle Med Israel for freds artikler på miff.no gratis tilgjengelig for alle interesserte. Den beste takken du kan gi er å bli medlem (klikk her for å gå til registreringsskjema), bli Fast for Israel! eller trappe opp for Israel på annen måte. Du kan gi en gave med SMS i skjemaet under, til Vipps på 39881 eller bankkonto 78770654539. Med din hjelp kan vi nå enda flere med israelernes perspektiver og beste argumenter!

Forrige artikkelBoikott-aktivister ble nektet å gå om bord på fly fra USA til Israel
Neste artikkelKjærligheten Israel takker bestemt nei til
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Geir Knutsen kom første gang til Midtøsten som FN-soldat i Libanon i 1984. Til sammen har han bodd i Libanon og Israel i over fire år. Han har vært medlem i MIFF siden 1988. Høsten 2013 begynte han i en deltidsstilling i MIFF og i full stilling fra januar 2016 til sommeren 2020.