Ber FN om hjelp til å frigi israelere fanget av Hamas

Både politikere og familiene til savnede israelere ber FNs generalsekretær om hjelp.

Benjamin Netanyahu og andre israelske politikere har bedt FN-sjef Antonio Guterres om hjelp. (Foto: Amos Ben Gershom/Flickr)
Benjamin Netanyahu og andre israelske politikere har bedt FN-sjef Antonio Guterres om hjelp. (Foto: Amos Ben Gershom/Flickr)

FNs generalsekretær António Guterres møtte mandag familiene til tre israelere blir som blir holdt fanget av Hamas på Gaza-stripen. Sersjant Oron Shaul, som antas å være død, og sivilistene Abera Mengistu og Hisham Shaaban al-Sayed skal være i terrorgruppens fangenskap. Familien til de savnede ba FN-sjefen om å personlig involvere seg i arbeidet med å få dem tilbake til Israel, skriver Yedioth Ahronot.

– Jeg har ikke noe liv uten min sønn. Jeg har verken dag eller natt. Jeg ber deg om hjelp til å få min sønn hjem. Jeg ber om at du ikke forlater Gazastripen uten å få et livstegn fra min sønn Abera og at du krever at Hamas løslater han umiddelbart, fortalte hans mor, Agernash, til Guterres mens hun gråt i fortvilelse.

Abera har vært savnet i over 1000 dager, etter at han selv krysset inn til Gazastripen. Israeleren med etiopisk opphav skal ha psykiske lidelser.

Guterres skal onsdag besøke den Hamas-kontrollerte enklaven. Generalsekretæren lovet familiene at han personlig skal ta opp temaet og at FN-organene skal jobbe med å få løslatt israelerne som holdes fanget av Hamas.

– Min ektemann er allerede død og jeg venter på et svar [på hva som har hendt med min sønn]. Jeg ber om at du legger press på lederne på Gazastripen når du besøker dem på onsdag, sa Zahava Shaul, mor til den savnede sersjanten.

Mengistu-familien ba Guterres opprette en FN-arbeidsstyrke som kan jobbe med den humanitære situasjonen til Abera og de andre fangene fram til de kommer hjem.

– Saken til Abera er i høyeste grad en humanitær oppgave. En uskyldig sivil som ikke har noe med konflikten å gjøre og som holdes fanget i strid med alle lover og konvensjoner du har satt, fortalte familien til den savnede til FN-sjefen.

Israels FN-ambssadør, Danny Danon, var også til stede på møtet. Han mener FN må gjøre mer for å presse Hamas til å returnere fangene til Israel.

– Hamas holder våre soldater og sivile hensynsløst fanget, sa Danon.

Familien til løytnant Hadar Goldin, som Hamas nekter å utlevere liket av, var ikke til stede på møtet. De har planlagt et møte med Guterres i New York om to uker.

Under besøket i Israel har president Reuvin Rivlin, statsminister Benjamin Netanyahu, forsvarsminister Avidgor Lieberman, opposisjonsleder Isaac Herzog og flere andre tatt opp fange-spørsmålet med FNs generalsekretær.

Abera Mengistu har vært savnet i over 1000 dager. (Foto: Privat)
Den israelske statsborgeren Abera Mengistu har vært savnet i over 1000 dager. (Foto: Privat)
Forrige artikkel120 år siden første zionistkongress
Neste artikkelNetanyahu tøyset med Conan O’Brien
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.