Israel skeptisk til palestinsk samarbeidsavtale

Den nye avtalen innebærer ikke anerkjennelse av Israel eller avvæpning av Hamas.
Hamas-leder Ismail Haniyeh og PA-president Mahmoud Abbas fra Fatah. (Foto: Wikimedia Commons og det britiske utenriksdepartementet / Flickr.com / CC)
Hamas-leder Ismail Haniyeh og PA-president Mahmoud Abbas fra Fatah. (Foto: Wikimedia Commons og det britiske utenriksdepartementet / Flickr.com / CC)

Israel er skeptisk til den nye samarbeidsavtalen mellom Fatah og Hamas, som ble signert torsdag 12. oktober. Etter ti år med splid mellom de palestinske fraksjonene skal de nå være enige om forsoning. Men avtalen innebærer ikke en anerkjennelse av Israel fra Hamas. Terrorgruppen skal heller ikke avvæpnes, skriver Yedioth Aharonoth.

– Enhver forsoning mellom de palestinske selvstyremyndighetene [Fatah] og Hamas må innebære at internasjonale avtaler og Midtøsten-kvartettens betingelser blir fulgt. Det handler først og fremst om anerkjennelse av Israel og avvæpning av Hamas, skriver statsministerens kontor i en uttalelse til samarbeidsavtalen.

Israel har satt en rekke betingelser som de mener må oppfylles før de vil anerkjenne en slik avtale. Blant annet at Hamas slutter å grave terrortuneller inn i Israel, at de slutter å produserer raketter, at de slutter terrorangrepene mot Israel og at de løslater de israelske borgerne og soldatene som holdes fanget av terrorgruppen.

– Israel holder Hamas ansvarlig for alle terrorhandlinger fra Gazastripen så lenge de ikke blir avvæpnet, men fortsetter å ha Israels utslettelse som mål. Israel insisterer på at palestinske myndigheter (PA) ikke må tillate noen form for base for Hamas-terrorister i de PA-kontrollerte områdene i Judea og Samaria, eller i Gaza, hvis PA tar ansvaret for sitt territorium alvorlig, skriver statsministerens kontor videre.

– Israel vil følge med på utviklingen og vil handle deretter, konkluderer uttalelsen.

Arbeiderpartipolitiker og tidligere utenriksminister Tzipi Livni sier Egypts involvering i avtalen, og at PA slipper inn på Gaza, kan være positivt. Men hun understreker at så lenge Hamas fortsetter å være en væpnet terrororganisasjon, vil den palestinske forsoningen på mange måter bli en legitimering av Hamas og terrorismen deres.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise