Hellfire-raketten som gjorde slutt på Gaza-krigen

Da fire kofferter gikk opp i flammer, var slaget tapt for Hamas.
Apache-helikopter under et flystevne i Storbritannia i 2014. (Illustrasjonsfoto: Neil Bryden RAF, flickr)
Apache-helikopter under et flystevne i Storbritannia i 2014. (Illustrasjonsfoto: Neil Bryden RAF, flickr)

I en ny bok blir det avslørt hvordan Israel de siste mange årene har kjempet juridisk og militært for å ødelegge de økonomiske musklene til terrororganisasjoner. Harpoon: Inside the Covert War Against Terrorism’s Money Masters, av Nitsana Darshan-Leitner og Samuel Katz, forteller blant annet historien om det som sannsynligvis var en sterkt medvirkende faktor til at Hamas avsluttet sin krigføring mot Israel sommeren 2014.

Etter mange uker med krig var de økonomiske reservene til Hamas nær ved å gå tom. Det gikk stadig lengre tid mellom hver gang Hamas-terroristene fikk utbetalt lønn og presset fra deres familier vokste. Hamas-lederne fryktet opprør og ba om nødsending av dollar i kontanter.

23. august 2014 oppdaget israelsk etterretning at en mann i 20-årene var på vei gjennom Sinai med 13 millioner dollar (omkring hundre millioner kroner i dagens kurs) pakket i fire store kofferter. Vel framme i grensebyen Rafah sendte han en SMS med et kodeord til sine kontakter i Gaza og ødela telefonen like etter at meldingen var sendt, skriver forfatteren.

På palestinsk side satt Mohammed el-Ghoul og ventet i bilen sin. Han skal ha vært ansvarlig for utbetalinger av lønninger i Hamas, og stod i god kontakt med Irans revolusjonsgarde, Qatar og andre økonomiske bidragsytere til Hamas.

Feiringen av en vellykket pengeoverføring ble forstyrret av et israelsk Apache-helikopter, som avfyrte en Hellfire-rakett mot Ghouls bil.

«Bilen forsvant i en ildkule og en sky av svart røyk. Himmelen ble grønn da en storm av hundredollarsedler regnet ned over gatene i Gaza. Lønningene som gikk opp i flammer var et betydelig tilbakeslag for Hamas. Uten kontantene kunne de ikke fortsette krigen. Hamas ba om våpenhvile,» heter det i boken. Gaza-krigen endte 48 timer senere, skriver Jerusalem Post.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise