Haaretz: Hamas villige til å diskutere våpenhvile

Terrorgruppen krever blant annet lettelser på blokaden av Gazastripen.

Regimet på Gaza henretter jevnlig mennesker de mener har samarbeidet med Israel. (Illustrasjonsfoto: Skjermdump fra Youtube)
Hamas' væpnede ving viser seg frem under en parade på Gazastripen. (Illustrasjonsfoto: Skjermdump fra Youtube.)

Gjennom ulike kanaler skal Hamas de siste månedene gjentatte ganger ha uttrykt et ønske overfor Israel om å innlede samtaler om en langvarig våpenhvile. Hamas, som kontrollerer Gazastripen, skal være i en så presset situasjon at de ikke ser noe annet valg, ifølge den israelske avisen Ha’aretz.

I bytte mot en langvarig våpenhvile ønsker Hamas betydelige lettelser av blokaden av Gaza, godkjennelse av store infrastruktur-prosjekter og en mulig fangeutveksling. Israelsk sikkerhetstjeneste har nylig informert det politiske lederskapet om at etterretningen tyder på at Hamas er villige til å diskutere saker de tidligere har avvist.

Ifølge artikkelen til Ha’aretz skal det være store splittelser innad i Hamas, som står overfor en økonomisk krise, sanksjoner fra de Ramallah-baserte palestinske selvstyremyndighetene, fortsatt press fra den israelsk-egyptiske blokaden og økende intern uro på Gazastripen.

Det er foreløpig ikke kjent om Israel har svart på Hamas’ invitasjon.

Israel og Egypt har hatt en sikkerhetsblokade rundt Gazastripen siden Hamas tok kontroll over enklaven i et blodig kupp mot de palestinske selvstyremyndighetene i 2007. Formålet med blokaden er å hindre Hamas, som ønsker å utslette den jødiske staten, i å importere våpen.

Hamas har kjempet tre kriger mot Israel siden de tok kontrollen over Gazastripen. Det har ført til store menneskelige lidelser og materielle ødeleggelser på begge sider av konflikten. Siden 2007 har Hamas avfyrt tusenvis av raketter mot Israel og gravd angrepstuneller under bakken.

Raketter på vei fra Gaza til Sderot. (Illustrasjonsfoto: Tipinfo / CC / Flickr.com)
Raketter på vei fra Gaza mot Israel under krigen i 2014. (Illustrasjonsfoto: Tipinfo / CC / Flickr.com)
Forrige artikkelEtter klager på uredelig bildebruk fjernet VG bilde
Neste artikkelNRK til lisensbetaler: «Å bestride at Gaza er okkupert er å delta i propaganda»
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.